Sátortáborral tiltakoztak a hajléktalanokért a Parlamentnél

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A közterületen élő hajléktalan emberek hatósági üldözése és a szegénységben élők ellehetetlenítése ellen demonstrált A Város Mindenkié (AVM) csoport.


Kevéssel fél 5 előtt a Város Mindenkié (AVM) csoport és több tucat szimpatizánsa 20 sátorból álló tábort alakított ki a Parlament előtt a Kossuth téren. Így tiltakoznak a közterületen élő hajléktalan emberek hatósági üldözése és a szegénységben élők ellehetetlenítése ellen. A tüntetők a nem bejelentett akció során azt követelték az Országgyűléstől tagjaitól, hogy a szegény emberek üldözése és kisemmizése helyett foglalják törvénybe a lakhatáshoz való jogot és alkossanak megfelelős lakás- és szociálpolitikát annak érvényesítése érdekében.


A Kettős Mérce videotudósítása


Este 10-ig tartott a demonstráció

Kovács Tünde, az AVM hajléktalan aktivistája elmondta: „Elnyomnak minket azzal, hogy megvonják a segélyeket, kihúzzák a lábunk alól a talajt azzal, hogy megbírságolnak, és elzárással fenyegetnek. Orbán Viktor és kormánya politikájával a mélybe taszítja az embereket, a szegényeket még szegényebbé teszi, a hajléktalan embereket pedig megbírságolja és elzárja azért, mert nincs hol lakniuk.”

Csizi Zsolt hajléktalan aktivista így fogalmazott:


„Azt követelem a Fidesztől, hogy vonják vissza a hajléktalan embereket büntető törvény! Azt követelem, hogy segítsék az embereket, és ne rugdossák még mélyebbre őket. De leginkább azt követelem az Orbán-kormánytól, hogy vagy menjen el innen a fenébe, vagy vállaljon felelősséget az ország összes állampolgáráért!”.


A csoport az akció során karácsonyi ajándékot osztott a helyszínen tartózkodó rendőröknek és nézelődőknek.