Hagyó felmentését kérte a tárgyaláson

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba / MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

A volt főpolgármester-helyettes szerint nem követett el bűncselekményt.


Az utolsó szó jogán felmentését kérte Hagyó Miklós, volt budapesti főpolgármester-helyettes az ellene és társai elleni per másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán. Hagyó azt mondta, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el.

A Kecskeméti Törvényszék első fokon hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte Hagyót. A bíróság több más vádlottat is elmarasztalt, rájuk szintén felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki vagy pénzbüntetéssel sújtotta őket, három vádlottat pedig felmentett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a vádlottak egy része esetében a büntetések súlyosítását, mások esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta.

Az ítélőtábla előtt ártatlanságát hangoztatta a többi jelenlévő vádlott is. Többen részletesen elmondták, milyen károkat okozott nekik a hét-nyolc éve tartó büntetőeljárás.

Lelovics Ottó ötödrendű vádlott – akit folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt első fokon egy év két hónap börtönre ítéltek, két évre felfüggesztve – több mint másfél órás beszédében az ügyészséget bírálta, és azt kérte, bűncselekmény hiányában mentsék föl. A főpolgármester-helyettesi kabinet egykori kommunikációs tanácsadója arról beszélt, hogy szerinte milyen szabálytalanságok történtek a nyomozás során, és miért voltak szükségesek a vádiratban kifogásolt szerződések.

A másodfokon zajló per harmadik tárgyalási napján az ügyvédek védenceik felmentését, illetve a felmentő ítéletek helybenhagyását kérték.

Kaszáné Horuczi Zsuzsanna ügyész azt mondta: nem megalapozottak az eljáró bíróságot és a vád törvényességét megkérdőjelező védői felvetések. Az eljárás a BKV akkori vezérigazgatója, Kocsis István feljelentése, a cég belső vizsgálatai alapján indult el. Az ügyészség mindvégig törvényes kötelezettségének tett eleget – mondta.

A táblabíróság Mezőlaki Erik vezette tanácsa az ügyben szeptember 29-én hirdet határozatot.