Hadgyakorlatokba kezdett a svédek és a finnek közös flottája

Fotó: AFP / FREDRIK SANDBERG

-

Megkezdődött kedden a nemrégiben létrehozott közös finn-svéd haditengerészeti alakulat első hadgyakorlata, mivel Helsinkit és Stockholmot is aggodalommal tölti el, hogy a térségben megnőtt az orosz katonai jelenlét.


A finn haditengerészet közlése szerint a FINSWEEX fedőnevű hadgyakorlatot a két ország felségvizein és a nemzetközi vizeken tartják május 28-ig. Ez az első lépés a két ország közötti haditengerészeti együttműködésben. A Swedish Finnish Naval Task Group (SFNTG) nevű közös haditengerészeti egység tengeralattjárók és vízi bombák észlelését gyakorolja hat finn és kilenc svéd hadihajó részvételével - áll a közleményben.


Svédország és Finnország - egyikük sem tagja a NATO-nak - februárban jelentette be, hogy elmélyíti a katonai együttműködésüket, és közös haditengerészeti egységet hoznak létre, amely 2023-ra lesz bevethető. A tervek között szerepel egymás haditengerészeti támaszpontjainak használata is.

A februári bejelentéskor Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter kijelentette, hogy a katonai együttműködés hatására „kétszer is meggondolja majd egy lehetséges támadó, hogy mit tesz".


Helsinkit és Stockholmot egyaránt aggodalommal tölti el a Balti-tenger térségében megnőtt orosz katonai jelenlét. A finn haditengerészet április végén víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy feltételezett tengeralattjárót, amely a Balti-tengeren, Helsinki közelében tartózkodott. Tavaly októberben Svédország egy hétig kutatott eredménytelenül ugyancsak egy külföldi - feltehetően orosz - tengeralattjáró után Stockholm közelében.


Nyilvánvalóan válaszként a feltételezett orosz katonai jelenlétre március végén közös hadgyakorlatot tartott Finnország nyugati partjainál az amerikai, a finn és a svéd légierő, május elején pedig a tengeralattjárók elleni hadviselés terén minden idők legnagyobb szabású északi-tengeri hadgyakorlatát tartotta a NATO 14 tagországa Norvégia partjainál.