Hadgyakorlatba kezdenek az oroszok és a NATO

Fotó: Europress/Getty Images/Dan Kitwood / Europress/Getty Images/Dan Kitwood

-

Szevasztopolban egyre nő a feszültség a Krím elszakadása után. Moszkva hadgyakorlatba kezd a nyugati határszélen és milliárdokat fektetne be az új félszigetén.


16:11

Nézze meg, hogyan foglalták el az oroszok az ukránok bázisát

Szabó Dániel

Itt nézheti meg, hogyan foglalták el az oroszok az ukránok bázisát.

16:00

Moszkva szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sértette meg a budapesti memorandumot

Szabó Dániel

Az orosz külügyminisztérium úgy véli a nyugati államok azzal szegték meg kötelezettségeiket, hogy szemet hunytak a „kijevi államcsíny” felett és egyben aktívan hozzájárultak annak végrehajtásához. Kijev ugyanakkor Moszkvát vádolja a memorandum megsértésével. Az ukrán parlament még a múlt kedden politikai és katonai segítséget kért az Ukrajna biztonságát szavatoló országoktól. Az 1994-es budapesti memorandumban Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállalta Ukrajna szuverenitásának és területi épségének szavatolását, cserébe azért, hogy Ukrajna lemondott az atomhatalmi státusáról.


15:07

Szabó Dániel

Megvédjük a NATO-szövetségeseinket - közölte Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke. Hozzátette Washington eltökélt a balti államokkal együtt az ukrán nép támogatásában Oroszország agressziójával szemben. Az USA tegnap már katonákat küldött a térségbe, jelenleg egy NATO-s hadgyakorlatot tartanak Litvániában.  


14:16

Munkácsy Márton

Martonyi János külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozott a krími helyzetről. Szerinte az Európai Unió egységes lesz az Oroszország elleni esetleges súlyosabb szankciók betartásában, mert tagországai nagyon függnek egymástól.


14:13

Munkácsy Márton

Üzenet a devizahitelesektől: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, független államként ismeri el a Krím Köztársaságot, boldogságot és sikereket kívánva minden krími lakosnak. Az államvezetésnek pedig bölcs döntések meghozatalát kívánja, hogy függetlenként, vagy akár az erős Orosz Föderációhoz csatlakozva a jövőben, népük boldogulását szolgálják.


14:04

Munkácsy Márton

Nem engedték be a Krím félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert szerdán. Ljudmila Denyiszova, ukrán szociálpolitikai miniszter hozzátette, hogy emiatt haladéktalanul összeül a nemzetbiztonsági és védelmi tanács. További részleteket nem közölt. A két kormánytag Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök utasítására utazott repülőgéppel a Krímbe. Azt a feladatot kapták: segítsék elkerülni, hogy a krími konfliktus katonai jellegűvé váljon.


13:46

Munkácsy Márton

Vlagyimir Putyin utasította az orosz kormányt, hogy rövid időn belül emeljék az oroszországi szintre a krími lakosok nyugdíját.     Az elnök a munkaügyi és szociális miniszterhez fordulva közölte, hogy „minden orosz állampolgárnak biztosítani kell az egyenlő feltételeket".


13:08

Munkácsy Márton

Középtávon újabb egymilliárd euróval hajlandó megfejelni az Európai Bizottság a március elején Ukrajna számára bejelentett 610 millió eurós rövidtávú segítséget - jelentette be szerdán Olli Rehn, a bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős tagja.  A kedvezményes hitel feltétele, hogy Kijev megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Bizottsággal is megállapodjon „konkrét gazdaságpolitikai feltételekről".


12:46

Munkácsy Márton

Oroszország nyolc térségében kezdenek hadgyakorlat-sorozatot az orosz hadsereg légi mozgatású (deszantos) erőinek tüzérségi alakulatai - közölte az orosz állami hírügynökséggel szerdán Jevgenyij Meskov, a deszantos erők szóvivője. Az egyebek között önjáró harckocsi-elhárító lövegek és harckocsi-elhárító rakétákkal felszerelt páncélozott harcjárművek bevetésével rendezett hadmozdulatok a szóvivő tájékoztatása szerint két hónapon át tartanak majd, több mint ötezer katona részvételével. Meskov felsorolta azokat az orosz városokat és településeket, amelyek közelében lőgyakorlataikat tartják a légi mozgatású, ejtőernyős tüzérségi alakulatok. Az általa említett helyszínek között szerepel olyan, amely északnyugaton, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő Kalinyingrádi területen, illetve Észtország közelében található, de a megjelöltek között vannak Moszkva közeli, továbbá a Fekete-tengerhez és a Kaszpi-tengerhez közel eső területek is. Ez a lépés válasz lehet Joe Biden amerikai alelnök keddi bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok fontolóra veszi amerikai erők kiküldését a balti térségbe rotációs alapon, a NATO-szövetségesek kollektív védelmét biztosítandó egy esetleges orosz agresszióval szemben. Ezek az amerikai erők szárazföldi és tengeri gyakorlatokat végeznének, és kiképzői feladatokat látnának el - tette hozzá az amerikai alelnök.


12:41

Munkácsy Márton

Az orosz gazdasági minisztérium becslése szerint a krími infrastruktúra fejlesztésére összesen 5 milliárd dollárt költhet Oroszország. A RIA Novosti hírügynökség értesülései szerint Alekszej Lihacsov orosz gazdasági miniszterhelyettes úgy nyilatkozott, hogy az 5 milliárd dolláros összegből 2,8 milliárd dollár kifejezetten a régió infrastruktúrájának újjáépítésére kell, és nagyjából 1 milliárd dollárból építenek újjá "rekreációs épületeket".


12:41

Munkácsy Márton

A krími kormány szerdán cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint a krími rendőrség elfogta volna azt az állítólagos orvlövészt, aki előző nap Szimferopolban lelőtt egy ukrán katonát, majd végzett az orosz önvédelmi erők egyik tagjával is, illetve megsebesített egy további ukrán és önvédelmis katonát.


10:47

Munkácsy Márton

Egy kínai lap szerint Putyin „lenyűgözi az egész  világot", miután a Krím gyorsabban csatlakozik Oroszországhoz a vártnál, Putyin pedig bizonyította elszántságát arra, hogy megvédi Oroszország érdekeit. A Global Times angol nyelvű kínai lap szerint a Nyugatot felkészületlenül érte az orosz elnök erőteljes ellenállása. A szerző úgy véli, hogy Oroszországot a hidegháború vége óta szorongatják nyugat felől, a két érdekszféra közötti stratégiai határ átrendeződött. A mára kialakult fejlemények, Putyin lépései a kínai lap megfogalmazásában „ellentámadásnak" minősülnek.  


10:44

Munkácsy Márton

krim

10:42

Munkácsy Márton

Az ukrán haditengerészeti bázist kétszáz fegyvertelen, oroszbarát civil foglalta el, miután egy mentőautóval áttörték a kerítést. Az AFP-nek nyilatkozó haditengerészeti szóvivő, Szergej Bogdanov elmondta, hogy néhány tüntető maszkot viselt, páran fegyverrel is rendelkeztek, ezért az ukrán flotta alkalmazottai inkább elbarikádozták magukat az épületben.


10:09

Munkácsy Márton

A Russia Today online tévécsatorna adása kedden csaknem 10 órán keresztül elérhetetlen volt. A Google szerint „technikai hiba” történt, az RT szerint nem véletlen, hogy pontosan két évvel aztán, hogy a YouTube egyszer már elérhetetlenné tette az orosz online televíziócsatorna műsorát, most megint letiltotta az adást. Részletek itt.


10:04

Munkácsy Márton

Az EU, az Egyesült Államok és Japán után szerdán Ausztrália is büntető jellegű intézkedéseket vezetett be Oroszország ellen a Krím bekebelezése miatt. A kormány szerdán 12 orosz tisztségviselő vagyonát zárolta, akiket beutazási tilalommal is sújtott. Julie Bishop ausztrál külügyminiszter nem nevezte meg az érintetteket.


09:25

Munkácsy Márton

Tüntetők nyomultak be az ukrán haditengerészet vezérkarának területére szerdán Szevasztopolban, majd a helyszínre érkezett Alekszandr Vitko altengernagy, a Krímben állomásozó orosz hadiflotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat kezdjen - jelentette az orosz állami hírügynökség. A behatolók az ukrán flottavezérkar területén felvonták az orosz nemzeti zászlót, valamint az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját. Az épületnél reggel kezdődött egy néhány száz fős tüntetés, amelynek résztvevői később behatoltak az épületbe, és a zászlók lecserélését követően elénekelték az orosz himnuszt is. Az épület homlokzatára azt írták "Az ukrán haditengerészeti erők a fasizmus ellen vannak!" "Békét akarunk".


09:18

Munkácsy Márton

Két éven belül hat tengeralattjáróval bővíti Moszkva a fekete-tengeri hadiflottáját, és más hadihajókat is szolgálatba állít a térségben – közölte Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka. Moszkvai sajtótájékoztatóján Viktor Csirkov elmondta, hogy jelenleg a szentpétervári hajógyárban épülnek azok a 636-os kódjelű, dízelmeghajtású tengeralattjárók, amelyek a fekete-tengeri hadiflotta kötelékében fognak szolgálatot teljesíteni, „szavatolva az ország stabilitását és nemzetbiztonságát a Fekete- és a Földközi-tengeren".


08:08

Kedden már lőttek a Krím félszigeten

Munkácsy Márton


07:49

Az EBESZ utolsó lehetősége

Munkácsy Márton

Kimerítette az oroszországi katonai létesítmények ellenőrzésére vonatkozó idei kvótáját az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyek csökkentésével foglalkozó nemzeti központ vezetője az orosz hírügynökségek szerint azzal kapcsolatban számolt be az EBESZ úgynevezett Bécsi Dokumentum keretében meglévő kvótájának kimerülésről, hogy szerdán egy négy tagú ukrán ellenőrző csoport érkezett Oroszország Belgorodi területére. Az orosz tisztségviselő leszögezte, ez lesz az utolsó ilyen ellenőrzés idén. Az ukránoknak Rizskov szerint lehetősége lesz meggyőződni arról, hogy a dél-oroszországi megyében nem folyik semmilyen, Ukrajnát fenyegető katonai tevékenység.


06:09

Munkácsy Márton

Hillary Clinton, aki várhatóan indul a 2016-ban esedékes amerikai elnökválasztáson, a kanadai Montrealban egy gazdasági rendezvényen beszélve törvénytelennek nevezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetnek és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatolását. Az egykori külügyminiszter úgy vélte, hogy a térségben más országokat is közvetlen orosz agresszió vagy felbujtási kísérlet érhet, ha a mostani lépésekre a Nyugat nem reagál gyorsan és okosan. „Putyin logikája az, hogy a Krím lakosai oroszok, akik mindig is az orosz nemzet részét képezték. Ez az érvelés azonban Ukrajna más részeire is kiterjeszthető, sőt más országokra is, Észtország, Litvánia, Lettország egyes területeire, a Dnyeszteren túli területre. Sok hely van, ahol orosz származású vagy oroszbarát emberek élnek" – fogalmazott Clinton, aki reméli, hogy ez nem vezet új hidegháborúhoz. Az európai országokat arra szólította, hogy próbálják csökkenteni energetikai függőségüket Moszkvától, mert szerinte így elkerülhetik, hogy Oroszország a megfélemlítés politikáját alkalmazza. Kedden már lőttek, az oroszok pedig ünneplik a Krím bekebelezését. A részleteket itt találja.