Habonyék új médiacégének meggyűlt a baja a nyomtatóval

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A szkennelés során gondok akadtak, a nyomtató rosszul húzta be az oldalakat. Ezzel indokolta a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó médiacég, hogy miért hiányos dokumentumokat adott le az alapításhoz. A társaságot így csak a második nekifutásra sikerült bejegyezni.


Valószínűleg kapkodtak Habony Árpádék, amikor megalapították azt a céget, amely köré állítólag az új jobboldali sajtóbirodalom szerveződik majd. Legalábbis erre utal, hogy Habonyék a Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. létrehozásához szükséges iratokban több figyelmetlenségi hibát vétettek.

A Habonyék képviseletében eljáró ügyvédi iroda a fővárosi cégbíróságnak április 9-én nyújtott be egy kérelmet, amely arról szólt: Modern Media Group néven céget akarnak alapítani. Ezen a napon tartották meg alakuló közgyűlésüket is, amelyen elfogadták a társaság alapszabályát. Mint később kiderült, a dokumentumba több hiba is becsúszott.

A bakikat a társaság is észrevette, néhány nappal később önkéntes hiánypótlással éltek a Cégbíróság felé. Ekkor csatolták az illetékbefizetésről szóló igazolást, valamint az alapszabályban javítottak egy elírást. A hibát „sajátos technikai mulasztással” magyarázták.

A cégbíróság április 14-i végzésében ennek ellenére elutasította a társaság bejegyzését. Több dolgot is hiányoltak, az alapító okiratban például elírták, hogy Habony mekkora összeget utalt át a cég számlájára. A dokumentum készítői egy nullát lehagytak, egymillió forint helyett százezer forintot írtak.

A társaság a hiánypótlás során az alapító okirat javított verzióját is csatolta, abból viszont teljesen kimaradtak a Habonyra vonatkozó adatok, miközben Orbán tanácsadója a társaság egyik tulajdonosa. A dokumentumban a 6.1-es pont után egyből a 8.1-es következik.

A Modern Media Group április 15-én ismételt cégbejegyzési kérelemmel fordult a Cégbírósághoz. Ekkor már minden szükséges iratot csatoltak, de különös magyarázattal álltak elő. Azt írták: számítástechnikai problémáik voltak, de gondjuk akadt a szkenneléssel is.


Előzőleg összehúzta az oldalakat az adagoló a behúzás alkalmával, ezért hiányzott a 6.1–6.3 oldalakat tartalmazó oldalpéldány

– írták kérelmükben. A bakikkal kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a társaság nevében eljáró Sárhegyi És Társai Ügyvédi Irodát, megkeresésünkre egyelőre nem reagáltak.

A bíróság ezt követően már bejegyezte a céget. A társaságban 50 százalékos tulajdonos a miniszterelnöki főtanácsadó. A cég másik fele Győri Tiboré, aki az előző ciklusban a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős vezetője volt. A cég fő tevékenysége a vagyonkezelés, de egyéb tevékenységei között szerepel a lapkiadás, a hírügynökségi tevékenység, a film- és tévéműsorgyártás is.

Az új médiabirodalom alapítása azt követően merült fel a Fideszben, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos elhidegült egymástól. Utóbbi érdekeltségébe tartozik a Magyar Nemzet és a Hír TV. A Heti Válasz korábban arról írt, hogy ennek a most szerveződő médiacsaládnak lesz a feje a Modern Media Group.