Habony 48 millióval száll be új médiacégébe

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Összesen 144 millió forintot fektetnek be médiacégükbe Habony Árpádék. Ebből 48 millió forintot a miniszterelnök tanácsadója áll. Az összeget a tervek szerint több részletben teszi be a társaságba, amelyet állítólag az új Fidesz-közeli médiabirodalom zászlóshajójának szánnak.


Nagy a sürgés-forgás Habony Árpádék új médiacége körül. Április közepén néhány napon belül kétszer is összeültek a társaság vezetői, hogy fontos ügyekben döntsenek. Előbb kijavították a cégbejegyzéshez szükséges hibás dokumentumokat (erről korábbi cikkünkben olvashat), majd elhatározták, hogy a korábbiakhoz képest jóval több pénzt tolnak a cégbe.

A Modern Media Group Zrt.-t Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója és Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős korábbi vezetője közösen hozta létre. A cég állítólag az új jobboldali sajtóbirodalom központja lesz. Az új médiabirodalom alapítása azért merült fel a Fideszben, mert Orbán Viktor és Simicska Lajos elhidegült egymástól. Utóbbi érdekeltségébe tartozik a Magyar Nemzet és a Hír TV.

Az áprilisban létrehozott céggel eredetileg 6 millió forintos törzstőkével alapították, amelyet fele-fele arányban állt Habony és Győri. Április 17-én Habonyék úgy döntöttek: további 138 millió forintot fektetnek be. A fővárosi cégbírságon elérhető dokumentumok szerint az összegből 3 milliót a törzstőke emelésére fordítanak, a maradék 135 millió úgynevezett tőketartalékba kerül.

A cégbíróságon elérhető iratok szerint a kormányfő tanácsadója összesen 48 millió forinttal száll be a cégbe. Egy csatolt táblázatból az is kiderül, hogy Habony a pénzt milyen részletekben fizeti be. Az alapításhoz adott 3 millión felül április 15-én 6,3 milliót, május 4-én további 13 millió 840 ezer forintot fizetett be. Még két további részlet van hátra: június elején 17,6 milliót, július első napjaiban pedig 7 millió 260 ezer forint fizet be.

Bár Habony kevesebb összeget fektet be, mint Győri, a cégen belüli tulajdonviszonyok nem változnak. A jövőben is egyforma szavazati jogok illetik meg, a 3 milliós törzstőke-emelést is fele-fele arányban finanszírozzák.Habonynak jelentős befolyása van a kormányzati kommunikációra, illetve a közügyekre. Tagja annak a néhány fős stábnak, amellyel a miniszerelnök hétfőnként rendszeresen átbeszéli az aktuális ügyeket, a kormánypárton belül neki tulajdonítják a rezsicsökkentés ötletét is. Nem tudni viszont, hogy a tanácsadó miből finanszírozza meglehetősen fényűző életet, a drága autókat, a luxuskategóriájú ruhákat.

Hivatalos kormányzati posztja nincs, nem áll szerződéses kapcsolatban sem a kormányzattal, sem a Fidesszel. Régebben különböző gazdasági társaságoknál dolgozott, de az utóbbi években – egészen most tavaszig – csak saját tulajdonú, veszteséges bt.-jében volt érdekeltsége.

Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt egy újságírói kérdésre válaszolva hosszasan beszélt tanácsadójához való viszonyáról. Azt mondta: „semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll” Habony Árpáddal. Hozzátette: nem tud mit kezdeni azzal, hogy ki, milyen tanácsadónak nevezi magát, illetve a sajtó kit nevez az ő tanácsadójának. A kormánynak az ilyen típusú tudást a Századvég nyújtja, ezzel el is tudnak számolni - mondta.