Ha nem akarod, hogy megerőszakoljanak, fegyverrel menj buliba

-

HÁTTÉR

A rendőrség tavaly nagy felháborodást keltett „Tehetsz róla – tehetsz ellene” kampányára válaszul hirdette meg a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség az Egyenlő-e a Nő? című pályázatát. A felhívásra jó pár szellemes megoldás érkezett.


Számos kritika érte a Baranya megyei rendőrség nemierőszak-ellenes kampányát, mellyel azt sugallta, hogy a kirívóan viselkedő, ittas lányok kihívják maguk ellen a sorsot.A fenti, eredeti videóra reflektál a Klopfstein László Bálint 1 perces filmje, melyet a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség pályázatára készített. A Tényleg a nők felelőssége? című kisfilmben azt láthatjuk, amint egy fiatal lány készülődik az esti buliba, és megteszi a „szükséges óvintézkedéseket”. A lánynak nem csupán állig fel kell magát fegyvereznie, de magát is a lehető legvisszataszítóbbá kell varázsolnia, például fokhagyma rágcsálással. A fantasztikus pályaművet a hvg.hu szúrta ki.


Tényleg a nők felelőssége? - Klopfstein László Bálint kisfilmjeHa tetszik, egy lájkkal június 15-én délig szavazhattok is rá az Egyenlő-e a Nő c. pályázat közönségszavazásán.

Posted by Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) on Wednesday, 3 June 2015

Összesen 28 kisfilm érkezett a pályázatra, ezeket a csoport Facebook-oldalán lehet megnézni, és még egy napig szavazni is lehet a legjobbakra.


A Női Érdek egyébként a napokban nyílt levélben kritizálta a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő kormányzati indítványt, amelyet a Magyarországon még mindig nem ratifikált Isztambuli Egyezmény elfogadását előkészítendő, parlamenti határozati javaslatként terjesztett be az Országgyűlésnek Balog Zoltán miniszter. Bár a Női Érdek örül annak, hogy ilyen jellegű lépéseket tesz a kormány, ezt a tervezetet szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartja, amely ráadásul fontos pontokban jelentősen eltér az Isztambuli Egyezményben előírtaktól.


A Női Érdek

A Női Érdek a magyar női civilszervezetek szövetsége, az Európai Női Lobbi magyar tagszervezete. A Szövetség 2003. október 3-án alakult. A Női Érdek hosszú távú célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőséghez hozzájáruljon, szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében. A szövetség igyekszik a nők szociális helyzetét, életesélyét és életminőségét a maga eszközeivel javítani, fellép a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a nemzetközi egyezmények Magyarországon is betartsák, az EU-s normákat itthon is elfogadják. A szövetség a napi gyakorlatában a jogalkotás különböző szintjeihez kapcsolódva arra törekszik, hogy a nők élni tudjanak emberi jogaikkal a társadalmi élet minden területén, a magán- és a közszférában egyaránt, a törvényhozástól a törvények megvalósításáig terjedően.