"Ha ez volna a szándéka, akkor harc lesz" – üzente Juncker Orbánnak

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Egyértelmű dolgokat nincs értelme megvitatni - jelentette ki a horvát elnökkel tartott brüsszeli sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán azt mondta: napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterről ma kiderült, hogy a halálbüntetés híve, és nem hiszi, hogy a kérdésről folyó vita bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket.


Jean-Claude Juncker egy újságírói kérdésre közölte, hogy több okból is erőteljesen ellenzi a halálbüntetést, amelyet az Európai Unió alapjogi chartája is tilt. Hozzátette: Orbán Viktornak haladéktalanul világossá kellene tennie, hogy nincs ilyen szándéka.


Ha ez volna a szándéka, akkor harc lesz

– mondta Jean-Claude Juncker.

Natasha Bertaud, a bizottság egyik szóvivője emlékeztetett, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerdán közölte, hogy a halálbüntetés ellentétes az Európai Unió alapértékeivel.

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy a bizottság életbe lépteti az uniós szerződés 7. cikkében leírt eljárást, amely akár Magyarország kizárásával is járhat az uniós döntéshozatalból, ha Budapest visszaállítja a halálbüntetést, Bertaud azt mondta, hogy Brüsszel nem óhajt hipotetikus forgatókönyvek alapján spekulációkba bonyolódni.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly elfogadott egy keretrendszert a 28 uniós tagállamban a jogállamiságot fenyegető rendszer szintű veszélyek kezelésére, ez pedig lehetőséget teremt a bizottságnak, hogy párbeszédet kezdeményezzen az érintett tagállammal a helyzet súlyosbodásának megakadályozása érdekében.

„Természetesen, ha ebben a keretben nem sikerül megoldást találni, legutolsó eszközként továbbra is rendelkezésre áll a hetedik cikk a válságok megoldása és az európai unió értékeinek betartatása érdekében” – mondta Natasha Bertaud.


Lázár János a halálbüntetés híve

Kifejezetten híve vagyok a halálbüntetésnek – fogalmazott Lázár János egy kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki jelezte, hogy országgyűlési képviselőként képviseli ezt az álláspontot.

Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte: a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, amely 30 éve elmaradt. Nem hiszi ugyanakkor, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket – mondta Lázár János, aki immár szokásos csütörtöki tájékoztatóján szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait is, amelyek arról szóltak, hogy a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.

Lázár kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország az Európai Unió jogrendszerét egészében tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól – mondta a miniszter.


Mindenki a halálbüntetésről beszél

Orbán Viktor kedden Pécsen, az egyik kaposvári dohányboltban történt gyilkossággal összefüggésben beszélt arról, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Felvetése külföldön heves bírálatokat váltott váltott ki, idehaza úgyszintén, még a koalíciós partner KDNP is tiltakozott ellene.