”Vészhelyzet van, a gyerekek jövője a tét”

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A budapesti tüntetésen az első „Orbán takarodj”-ig 8 perc telt el. A miskolcin bizonyítványt kapott a kormány: fenntartásból elégtelen.


Miskolcon fél ötkor kezdődött a pedagógusok tüntetése. A helyszínen lévő tudósítónk szerint a „Ha én rózsa volnék” című dallal indítottak, amely még Hoffmann Rózsa államtitkársága idején volt nagy sláger.


Szolidaritási szalagok a Herman Ottó Gimnázium ablakain


A demonstráción kezdetben 1000-1500 ember jelent meg, másfél óra múlva viszont a rendőri becslés szerint már 2 ezer ember volt kint. A szervezők 5 ezer emberről beszéltek. A tüntetők között néhány hermanos diákot látott tudósítónk, de a többség idősebb. Jelen vannak a szakszervezetek is – a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is ott van például –, van, aki „Munkát, kenyeret!” feliratú transzparenst tart. A másikon az van, hogy „Jó biciklit nem kell tolni, a rosszat meg kár.” Vannak kevéssé politikamentes transzparensek is: „Feketekassza helyett bérrendezést!”, és „Le a kormányzati korrupcióval!”


A miskolci demonstráció képei


A miskolci tüntetők vonulással kezdtek, a menet elején guruló autóban lévő hangszórókon keresztül meghallgathatták Orbán Viktor miniszterelnök szavait a tudás alapú társadalom fontosságáról, valamint a hermanosok nyílt levele alatt összegyűlt panaszokat.


A tüntetők előtt guruló autó


Már a beszédek mennek. Először Gabarik Zsuzsanna tanár üdvözölte a tüntetőket az „első országos fogadóórán.” A Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér és a Teleki Blanka Gimnázium vezetője is felszólalt, azzal kezdték, hogy kiállítottak egy bizonyítványt a kormánynak: „fenntartásból elégtelen.” Azzal érveltek, az iskolák jobb fenntartói voltak az iskoláknak, mint a Klik.


A Teleki igazgatója, Pukli István arról beszélt, „ha nem lépünk valamit, akkor mindenki zombi lesz”. Kitért arra is, hogy több cikk szerint Soros György támogatja őket. „Nem tudom, mire gondolnak, a 15 éves számítógépekre, a késő fizetésekre vagy a málló falakra?”

A Klik megszüntetésére vonatkozó követelést nagyon megtapsolták a tüntetők.

Bedécs Vivien hermanos diák is beszélt, aki azt mondta, „szeretnénk tanulni, Magyarországon tanulni, Magyarországon élni.”

A Független Diákparlamentes Tóth Réka szerint pont az ő életük hiányzik a tananyagból. Kifogásolta, hogy a pedagógusok és a szakszervezetek sem kérdezik meg a diákokat.

A netadós tüntetések egyik szervezőjeként ismertté vált - és a demonstráción egyetemistaként felkonferált - Gulyás Balázs azt mondta, ha Orbán és Balog ennyire szereti a központosítást, menjenek Észak-Koreába. A félmillió külföldön dolgozó magyart Orbán-menekülteknek hívja. Szerinte a kormány pénzszivattyúnak használja a felsőoktatást, „a felcsúti stadion a mi jövőnkből épült” - mondta Gulyás Balázs, aki szerint „utoljára Ceausescu építtetett stadiont a falujába.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője, Mendrey László külön köszöntötte az állítólag megfenyegetett óvónőket. (Az ATV közölte korábban egy szakszerveztisre hivatkozva, hogy megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a mai demonstráción.) Mendrey azzal biztatott mindenkit, egy egész óvodát vagy tantestületet nem lehet elbocsátani.

„A fanklubnak elég, ha megmondják kit kell utalni, kik az új migránsok. Mi leszünk azok” - mondta Mendrey. Arra szólított fel, hogy a Köznevelési Kerekasztaltól mindenki maradjon távol. (A két nagy szakszervezet bojkottot hirdetett a február 9-re összehívott kerekasztal ellen.)

A Pedagógusok Szakszervezetének - épp ma alaptalanul betámadott - elnöke, Galló Istvánné szerint a hatalom eddig megosztotta a pedagógusokat, ám mostanra elfogyott a rájuk jellemző türelem. Szerinte az a baj, hogy


a hatalom elveszi a gyerekek gyerekkorát és a jövöjét.

Ez a baja a pedagógusoknak - tette hozzá Gallóné.


Miskolcon Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezet elnöke is beszél, aki köszönetet mondott a tanároknak, és egyetértenek a nyílt levelükkel. Azt mondta, ők is tüntettek a miskolci közlekedési vállalat előtt, ésa buszosok is túl vannak terhelve.

Varga Andrea, az Autonóm helyi szakszervezet vezetője arról beszélt, három gyereket szült, fel akarja őket nevelni. A gyerekek kéttannyelvű iskolába járnak, hogy ha kell, el tudjanak menni külföldre, de ezt nem akarja. Nem akar ugyanis skype nagymama lenni.

A fél ötkor kezdődött demonstráció hét előtt ért véget, aki tudott, a vége felé már lelépett, az utolsó szónokokat nagyjából 1000 ember hallgatta. Stílusosan egy másik rózsás dallal zártak (El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa), amiből tömegéneklést akartak, de nem az lett. A tömeg és a felszólalók mindenesetre csillagos mosolygó ötöst kaptak a tömeg a főszervezőtől.


A fővárosi tüntetés képei


A fővárosi tüntetés is elkezdődött, a kezdéskor pár százan voltak, főképp idősebbek, azóta érkeztek fiatalok is. A jövő szombati országos pedagógus tüntetésre felhívó szóróanyagot osztogattak - számolt be tudósítónk.


Budapesti tüntetők


Orbán Viktort szidva kezdődött a Budapesti tüntetés, az első „Orbán takarodj!"-ig 8 percre volt szükség. Az első szónok szerint Orbán ugyanazt akarja tenni az országgal, mint az oktatással, a miniszterelnök nem fogja fel, hogy a tudás hatalom, most az úri osztály képzése zajlik - számolt be tudósítónk, aki szerint eddig főként Orbán-ellenes volt a beszéd.


A miskolci és fővárosi tüntetésre is készültek egy Zolis lepedővel


A tüntetésen a legnagyobb éljenzést eddig az a mondat váltotta ki, hogy a sok felesleges állami adminisztráció csak azért van, hogy a pedagógusok munkáját ellenőrizhessék. A demonstráción Szüdi János oktatási szakértő, Varga Wallner Csilla tanító, Czédly Mariann gyakorló pedagógus, az Országos Tantestületi Értekezlet tüntetésszervező munkacsoportjának tagja beszélt.

A tüntetők között sikert aratott az a mondat, hogy hogy „azt tanítják, amit a kormány akar, nem pedig azt, ami a diákok érdeke lenne.”

Az egyik szónok szerint túl sokat kell az iskolában lenniük a gyerekeknek, ezzel elveszik a gyerekkorukat. Mi a különbség az iskola és a börtön között - tette fel a kérdést. A kapun lévő felirat - adta is meg gyorsan a választ.

Tudósítónk egyébként azt mondja, a hangosítás nagyon rossz volt, a hátrébb állók alig hallottak valamit. Beszélt pár demonstrálóval, többeknek semmilyen érintettsége nincs, csak szolidaritásból ment ki, mert „fontos kiállni az értékek mellett”. Van, aki a most még óvodás unokáiért aggódik, azt mondja, ilyen feltételek mellett állami iskolába biztosan nem íratják őket, még keresik a megoldást. Van, akinél most érvényesült a „vigyen magával plusz egy embert” mondás: őt ugyanis a barátai hívták a tüntetésre.

Egy anyuka arról beszélt, van egy egyetemista és egy érettségiző gyereke, így testközelből látják, mennyire nem működik a rendszer. A gyerekek motiválatlanok, a kisebbik osztályának háromnegyede külföldön akar élni.

A csepeli Kossuth Gimnázium matek-informatika szakos diákjai arra panaszkodtak: két évig mindent angolul tanultak, abban a reményben, hogy az érettségivel így megszerzik a C1 nyelvvizsgát is, azonban egy szabálymódosítás miatt lehet, hogy ezt a lehetőséget bukták. Úgy érzik, két évet elpazaroltak az életükből.

A budapesti tüntetésen felolvasták az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének, L. Ritók Nórának a levelét, aki szerint az oktatás mára elveszítette esélykiegyenlítő szerepét. Nincs szociális érzékenység, rosszak az állami fókuszok, szerinte a kormány nem is akar ezen változtatni. Egyre többen szakadnak le, a szegregáció erősödik, de ezt nem veszik észre. A kormány szerint mindenki más hibás, csak ők nem. L. Ritók Nóra szerint ahol túl sokan szakadnak le, élhetetlenné válik azok számára is, akik nem a leszakadó rétegben vannak.

A következő szónok a 13-i tüntetésen való részvételre buzdított, szerinte az már kiderült, hogy a kormányt csak egy több ezres tüntetéssel lehet más belátásra bírni. Szerinte addig kell demonstrálni, míg nem lesz változás. „Vészhelyzet van, a gyerekek jövője a tét”.

Az utolsó szónok szerint nem elég tüntetni, cselekedni kell. A tanároknak például joguk van kétórás munkabeszüntetéseket tartani. A tanárokat azzal biztatta, hogy 5 „felálló tanárt” ki lehet rúgni, de 35-öt már nem. Óriási fújolást váltott ki a tömegből, mikor azt mondta, ne engedjük, hogy a nevünkben a Magyar Művészeti Akadémia tárgyaljon - a kormány ezt a szervezetet is meghívta a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásaira.

Bejelentették, a február 10-i tüntetés elmarad, a három nappal későbbihez csatlakoznak. Budapest és Miskolc mellett még 9 városban demonstrálnak az oktatás helyzete miatt.