Ha Clinton győz, Texas kiválik

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump híveinek egy része Texasban kész lenne államuk elszakadására, ha a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok elnöke.


A Public Policy Polling kutatóintézet interneten és telefonon végzett felmérése szerint Donald Trump híveinek 37 százaléka értene egyet Texas állam önállóvá válásával akkor, ha Hillary Clintont választanák az Egyesült Államok elnökévé, míg 49 százalékuk nem. Jóval kisebb a függetlenséget támogatók aránya az összlakosság körében: csak 26 százalék támogatná a kiválást – függetlenül attól, hogy ki nyeri majd az elnökválasztásokat; 49 százalékuk kifejezetten ellenezné, és 15 százalékot tesz ki a bizonytalanok aránya.

A felmérés ugyanakkor azt is jelzi, hogy ebben a hagyományosan republikánus szövetségi államban is van aggódni valója Donald Trumpnak. Ugyanis mindössze hat százalékkal vezet Hillary Clinton előtt: az összes texasi választó 44 százaléka támogatja őt, Hillary Clintonnal pedig 38 százalékuk rokonszenvezik.

Texas az elmúlt kilenc elnökválasztáson mindig a republikánus jelölt mellett döntött, a Demokrata Párt tábora azonban mégis abban reménykedik, hogy a gyarapodó spanyol ajkú lakosságnak köszönhetően idén sikerülhet megtörni ezt a hagyományt.

Texasban az is szinte hagyomány, hogy időről időre felvetik az elszakadás lehetőségét. Legutóbb például 2012-ben írtak több mint százezren petíciót Barack Obamának, kérve, hogy – mivel nem értenek egyet a szövetségi kormány politikájával – engedélyezze „Texas békés kiválását az Egyesült Államokból, és új, saját kormány megalakítását”. A Fehér Ház akkor azt válaszolta, hogy egy 1869-es legfelsőbb bírósági döntés értelmében Texasnak nincs joga kiválni az Egyesült Államokból.