Gyurcsány cserélendő, elkopott alkatrésznek tartja Orbánt

Fotó: MTI / Marjai János

-

Meghirdette az elmúltnyolcévezés végét is.


A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát – mondta Gyurcsány Ferenc a DK budapesti kongresszusán. A párt vezetője bemutatta új, Sokak Magyarországa elnevezésű programját. (Az ingyenes internetet és közműszolgáltatásokat is ígérő program tartalmát itt elemeztük részletekbe menően.)

Gyurcsány szerint Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni. Ehhez a DK egy „radikálisan mérsékelt” politikát javasol.

A pártpolitikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és „segédcsapatával, a Jobbikkal”, az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet – jelentette ki.


„Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom, el is tetszett kopni egy kicsikét” – üzente Orbánnak


Gyurcsány Ferenc arról is beszélt Antall Józsefet idézve, hogy a magyarok megtanultak alámerülni. Úgy látja viszont, hogy most nem ennek van az ideje. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni, és birtokba venni az országot – jelentette ki.

A DK vezetője szerint a pedagógustüntetés sokaknak reményt jelentette, mert nem lehetett leszalámizni, megosztani vagy megvásárolni a szervezőket. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a tüntetők a 2010 utáni változások visszavonását kérték.


Vége az elmúltnyolcévezésnek.

Nem a Klikkel van a probléma, az egyszerű kérdés, meg kell szüntetni – mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit sem tekint partnernek. A politikus szerint az embereknek kellene a középpontban lenniük, és a politikusoknak kellene lecserélhető – és lecserélendő – alkatrészeknek lenniük.


A DK vezetője tíz év alatt végrehajtandó háromszoros fizetésemelést ígért az egészségügyben és az oktatásban dolgozóknak.