Nemzetközi felügyelet alá helyezi a kormány Paksot

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

Lázár János szerint a kormány azért döntött így, hogy eloszlasson minden félelmet a beruházással kapcsolatban.


A magyar kormány nemzetközi menedzserirodákhoz fordul a Paksi Atomerőmű irányítása ügyében - mondta egy szocialista interpellációra reagálva Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament keddi ülésén.


Lázár János szerint a kormány azért döntött így, mert átláthatóvá akarja tenni a működést, szerződéseket akar felülvizsgálni, és a működési költségeket akarja csökkenteni. Emellett cél, hogy eloszlasson minden félelmet a Paks II beruházással kapcsolatban. Azt mondta, hogy a kormány együttműködik minden illetékes nemzetközi szervezettel, és a beruházás minden forintját nyílt közbeszerzésben költik el.

A VS.hu információi szerint a döntés hetek óta érik, diplomáciai forrásaink már korábban azt valószínűsítették, a kormány valamilyen formában kénytelen lesz „kinyitni” a paksi beruházás ügyét, mert mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok részéről komoly bizalmatlanságot tapasztalt a beruházás kapcsán.

Update: a cikk megjelenése után a VS.hu úgy értesült, hogy nem csak a működő erőmű irányításába, hanem Paks II. építésébe is bevonnak nyugati menedzsereket és cégeket. Erről írt cikkünket itt olvashatja.