Gyöngyösi: Nem veszek részt a konferencián, elutasítom a fajvédelmet

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Október 3. és 5. között tartják Budapesten a konferenciát, ami ellen felszólaltak a baloldali pártok és a Külügyminisztérium is. Úgy volt, hogy Gyöngyösi Márton ott lesz előadóként, de már nem szerepel a neve a meghívottak közt.


Eltűnt a jobbikos Gyöngyösi Márton neve a The Future of Europe nevű konferencia résztvevői közül, bár az archivált változatban még felfedezhető a felszólalók között.

Augusztus elején már beszámoltunk róla: a tervezett eurázsiai birodalom fő ideológusa, Alexander Dugin is felszólalhat azon a budapesti konferencián, amit a fehér felsőbbrendűséget hirdető National Policy Institute szervez. Korábban megírtuk: Dugin részt vett korábban egy bécsi ellen-Bilderberg konferencián is. A geopolitikáról, identitásról és nacionalizmusról szóló októberi rendezvényen német, francia és amerikai szélsőjobbosok és fajvédők cserélhetik ki tapasztalataikat.

A baloldali pártok mellett tiltakozott a Külgazdasági és Külügyminisztérium is. Mint a KKM írta: „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát.” A minisztérium megemlítette, hogy a konferencián részt vesz Gyöngyösi Márton „szélsőjobboldali képviselő” is.

Kerestük az ügyben Gyöngyösi Mártont, illetve a Jobbik sajtófőnökét, Pál Gábort is. Utóbbi későbbre ígért választ.

Frissítés: Beszéltünk Gyöngyösi Mártonnal is, aki a VS kérdésére elmondta: lemondta a konferencián való részvételt, mert sűrű lesz a programja így, hogy az önkormányzati választás egy héttel későbbre esik. Kérdésünkre elismerte: kettős oka volt a részvétel lemondásának, mivel nem ért egyet az egyik meghívott fél, a felsőbbrendűséget hirdető amerikaiak részvételével. Hozzátette: Dugin és a többiek meghívása viszont nem jelent gondot számára, ugyanakkor az amerikai szupremáciai testület nézeteivel nem tud azonosulni. Gyöngyösi szerint abszurd, hogy az indiánok kiirtása után beszélnek fehér felsőbbrendűségről az Amerikai Egyesült Államokban. Kérdésünkre válaszolva Gyöngyösi elmondta: egyébként is elutasítja a Jobbik és ő személy szerint is a fehér felsőbbrendűség hirdetését. „Életem egy részét keleti országokban töltöttem” – példázta Gyöngyösi, hogy ő sem vallja a fehér felsőbbrendűséget.