Gyakorlatilag csak a fideszeseknek kell a budapesti olimpia

-

Az ellenzékieknek nem tetszik az ötlet. Összességében is csak 49 százalékos a támogatottsága, közölte a Nézőpont Intézet, a megkérdezettek 41 százaléka viszont ellenzi. A Nézőpont felmérése 1000 fős reprezentatív mintával készült, a Heti Válasz megbízásából, és a pártok támogatottságát is vizsgálta.


Az olimpiarendezésről alkotott véleményt a felmérés szerint nem befolyásolta az életkor, a végzettség vagy a szubjektív társadalmi helyzet, a pártpreferencia viszont igen.

A Fidesz-szimpatizánsok közel 80 százaléka támogatja a budapesti olimpiát, az ellenzéki szavazók viszont általánosságban nem támogatják az elképzelést. A legelutasítóbbak a DK szimpatizánsai, akiknek 95 százaléka nem ért egyet az olimpiarendezéssel.

Ami a pártok támogatottságát illeti, a kormánypártoké a teljes népesség körében 27-30 százalékpont között állandósult az elmúlt fél évben. Júliusban a megkérdezettek 28 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami a Nézőpont szerint statisztikailag nem különbözik a júniusi 30 százaléktól.

A Jobbik támogatottsága 13 százalékos, míg az áprilisi tapolcai választási siker idején még 19 százalék volt. A baloldali pártok támogatottságában nincs érdemi változás júniushoz képest: a szocialistákkal 9 százalék, a DK-val 6, az Együtt-tel 2, a PM-mel 1, az LMP-vel pedig 4 százalék szimpatizál.

A rejtőzködők és nem szavazók aránya a júniusi 33 százalék után most 35 százalék.

A biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP-t 41, a Jobbikot 26, az MSZP-t 11, a DK-t 9, az Együtt-et 4, a PM-et 2, az LMP-t pedig 6 százalék támogatja.