Guterres: a migráció elkerülhetetlen és szükséges

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Tavaly rekord nagyságú, közel 69 milliót ért el azok száma a világban, akik a háborúk, konfliktusok vagy üldöztetés elől elmenekültek otthonukból – mondta az ENSZ főtitkára.


A világ vezetőinek mostanában fejtörést okozó migráció elkerülhetetlen és szükséges jelenség – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára. Minden országnak joga van saját migrációs politikát kialakítani, feltéve, ha tiszteletben tartják a migránsok emberi jogait – mondta Guterres. Szerinte ezen a területen a nemzetközi együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban.

Guterres a migráció szükségességére egy személyes példát hozott fel: a 95 éves édesanyja szociális gondozók állandó segítségére szorul, de hazájában, Portugáliában erre a feladatra nem lehet találni hazai munkaerőt, csak bevándorlókat.

"Ha pedig a migráció szükséges, akkor jobb, ha azt szervezetté, szabályozottabbá teszik, úgy zajlik, hogy az országok együttműködnek egymással, és ennek a folyamatnak mindenki nyertese legyen, különösen azok a migránsok, akik ma reménytelen helyzetben vannak" – mondta az ENSZ-főtitkár.

Decemberben újabb nemzetközi konferenciát tartanak Marrákesben a migrációról – ilyet rendeztek legutóbb május elején –, és ezen az értekezleten várhatóan elfogadnak egy globális megállapodást a "biztonságos, szervezett és rendszeres migrációról".

Guterres beszélt a világban zajló konfliktusokról is. Az erőszakos konfliktusba sodródott országok száma 30 éve nem volt olyan nagy, mint most, és az ezekben megölt emberek száma a tízszeresére nőtt 2005 óta – mondta. Az áldozatok száma alapján már háborúnak nevezhető véres konfliktusok száma pedig megháromszorozódott 2007 óta. Tavaly rekord nagyságú, közel 69 milliót ért el azok száma a világban, akik a háborúk, konfliktusok vagy üldöztetés elől elmenekültek otthonukból – mondta.