Ezért engedték be a vezetők rokonait a közbeszerzésbe

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint

-


Az Országgyűlés tegnap módosította úgy – a változtatási javaslatot a közvélemény és sok képviselő előtt sem nagydobra verve – a közbeszerzési törvényt, hogy állami vezetők, közjogi méltóságok velük nem közös háztartásban élő hozzátartozói indulhassanak közbeszerzésen.


Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási alelnöke ma egy sajtótájékoztatón erről azt mondta, szerinte a korábbi szabályozás alkotmányellenes volt. Ezt a véleményét, bár nem a törvényalkotási bizottság előtt, jelezte. Kijelentette, szerinte a most megváltoztatott szabályozás találkozik a közvélemény többségének álláspontjával.

Emlékeztetett arra, hogy uniós pályázati pénzekből megvalósuló projektekben még alvállalkozóként sem vehetett volna részt olyan cég, ahol a nem közeli hozzátartozó résztulajdonnal rendelkezik. Hozzátette: a testvér házastársának egy százalékos tulajdonrésze alkotmányosan nem zárhat ki senkit az uniós pályázatokból.

Megjegyezte, személyét nem érinti a módosítás. Úgy értékelte, a törvény ezen szabályozása túlhajtása volt annak a helyes gondolatnak, hogy a közhatalom gyakorlóira vonatkozhatnak eltérő szabályok.

A javaslat visszamenőleges hatályáról azt mondta, reméli, hogy annak jelentősége nincsen.


Itt az igazságügyi tárca magyarázata is

„Szélesebb és következetesebb lesz a tiltólista arra vonatkozóan, hogy a közbeszerzéseken kik nem vehetnek részt. A közbeszerzésről szóló törvény módosítása kiküszöböli a hatályos rendelkezés következetlenségeit, és kiterjeszti az összeférhetetlenségi szabályt az összes önálló szabályozó szervre, autonóm államigazgatási szervre és a kormányhivatalra. Átláthatóbb is lesz a szabályozás, hiszen eddig nem volt egyértelmű, mely hozzátartozókra vonatkozik az összeférhetetlenség. Olyan szélesen lehetett értelmezni a szabályozást, hogy felmerült annak alkotmányellenessége. Mostantól azonban egyértelmű lesz, hogy a közjogi tisztségviselőkkel közös háztartásban élő hozzátartozókra vonatkozik az összeférhetetlenségi szabály”.


Az Igazságügyi Minisztérium közleménye arra nem tér ki, hogy miért fogadták el a változtatást gyakorlatilag titokban, az adóhivatalról szóló törvénycsomagba rejtve. A kivitelezésről az LMP társelnöke, Schiffer András például azt mondta: „a Fidesz megdöntötte a sunyi törvényalkotás világrekordját.”