Görögországba menekülnek a törökök a tisztogatások elől

Fotó: MTI/EPA / SEDAT SUNA

-

A 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet óta Törökországból több ezer ember menekült Görögországba, ahol menedékjogért folyamodtak. Számuk évre évre nő, 2018. január 1-je óta 4425 török állampolgár adott be menedékjog iránti kérelmet - jelentették szerdán görög hírforrások a menekültügyi hatóságok adataira hivatkozva.


Míg 2016-ban 189 török állampolgár adott be menedékkérelmet Görögországban, 2017-ben ez a szám 1827-re emelkedett. Legtöbbjük azt állítja, hogy a 2016. júliusi sikertelen puccskísérlet után politikai üldöztetésnek van kitéve.

A görög menekültügyi hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben török állampolgárok még több menedékkérelmet fognak beadni.

Még magasabb a száma azoknak a török állampolgároknak, akik Görögországba érkezésük után továbbutaznak, és más országokban folyamodnak menedékjogért - mondta el a parti őrség egy biztonsági tisztviselője a dpa német hírügynökségnek.

Egyelőre nem tudni, hogy hány menedékkérő vesztette életét, miközben megpróbált az Égei-tengeren vagy az Evrosz folyón átkelve Görögországba jutni.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban emigrációban élő török Fethullah Gülen muzulmán hitszónok "nemzetközi hálózatát" vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérlet miatt. Recep Tayyip Erdogan elnök csütörtökön azt mondta: Törökország a közeljövőben újabb kezdeményezést indít a 2016. július 15-i puccskísérletért felelős gülenista hálózat külföldi pénzügyi forrásainak elapasztására, az isztambuli és az ankarai főügyészség pedig pénteken 219 katona, valamint 48 civil ellen adott ki elfogatóparancsot azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a gülenista hálózattal.

2016 júliusa óta a fegyveres erőknél több mint 8500 embert bocsátottak el, köztük 150 tábornokot, összesen pedig csaknem 220 ezer embert vettek őrizetbe - köztük bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat - azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és az államcsíny-kísérlethez. Több mint 140 ezer embert bocsátottak el állami hivatalokból. Eddig mintegy 17 ezer embert ítéltek el, nagyjából 14 ezren pedig még továbbra is előzetes letartóztatásban vannak.