Görögországba küldené vissza a menekülteket Orbán

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszterelnök szokásos reggeli rádióinterjújában azt mondta, mire a menekültek Görögországból Szerbián keresztül Magyarországra érnek, már nem számítanak politikai menekülteknek. Orbán Viktor szerint a bevándorlásról indított nemzeti konzultáció korrekt és fair, annak ellenére, hogy nem bevándorlóbarát.


Orbán Viktor szerint egy ország legelemibb joga, hogy eldöntse, kit enged be. A miniszterelnök a bevándorlással kapcsolatban a Kossuth Rádióban azt mondta:


ha nem kényszerítenének ránk életszerűtlen szabályokat, akkor Magyarországon nem lennének menekültek, akik itt vannak, azokat már mind hazaküldtük volna.

Orbán Viktor ezúttal nem beszélt a koszovóiakról, korábban őket nevezték megélhetési bevándorlóknak. A VS.hu két munkatársa nemrégiben járt Koszovóban, ahol azt tapasztalták, a közhiedelemmel ellentétben nem mindenki arra vár, mikor menekülhet az EU-ba.

A témában indított nemzeti konzultáció kérdőívét a kormányfő korrektnek, fairnek, nyitottnak nevezte. "Az más dolog, hogy nem bevándorlóbarát. Most azt kérik számon, miért nem amellett érvelünk a kérdőívekben, hogy szeretni kell a bevándorlókat. Aztán miért is kellene, mikor az emberek inkább veszélyként és fenyegetésként élik meg?" - kérdezte.

Szerinte ezzel szemben a bevándorlás ügyében a magyarországi baloldal azt mondja, "az a jó, ha minél több menekültet beengedünk".

Orbán Viktor visszautasította a jelenlegi állapot és az 1956-os magyarok helyzete közötti analógia felvetését. Ugyanis 1956-ban sem úgy volt - mondta -, hogy a magyar menekültek Bécsben szabadon "kóricáltak", hanem létrehoztak egy befogadóállomást, ahová beengedték a magyarokat - vagy befogadó családoknál szállásolták el őket -, akik ezt követően leadták az igényüket, hogy hova szeretnének menni, majd az illetékes állam hatóságai vagy engedélyezték ezt nekik, vagy nem.

Orbán szerint vagy vissza kell venni nemzeti hatáskörbe a kérdést, vagy meg kell változtatni a közös európai szabályokat, hogy azok ésszerűek legyenek.


A miniszterelnök azt is mondta, hogy akik Magyarországra érkeznek Szerbián keresztül, és Görögországnál léptek be az EU-ba, mire Magyarországra érnek, már nem politikai menekültek, mert nem olyan országból jönnek, ahonnan el kellene menekülni.


Orbán elégedetlen az építésüggyel és az adóeljárással

A kormányfő rádióinterjújában megnevezte a következő félév két legfontosabb témáját is, ezek az építésügyi szabályrendszer és az adóeljárás átalakítása. Szerinte ugyanis a jelenlegi építésügyi szabályrendszer átláthatatlan, megkeseríti az emberek életét, ezért radikálisan enyhíteni kell az adminisztrációs terheket. És az adóeljárás területén is változások kellenek - közölte a miniszterelnök.