Görögország nem segít Törökországnak megállítani a menekülteket

-

Görögország nem akar olyan gesztusokat tenni, amelyeket esetleg a határok közvetett elismeréseként lehetne értelmezni, ezért nem működik együtt a török parti őrséggel az uniós határ védelmében, írta a Welt am Sonntag című német lap.


A területi viták miatt a görög fél nemcsak arra nem hajlandó, hogy közösen járőrözzön a törökökkel, hanem arra sem, hogy összehangolják a járőrözési tevékenységet. Erről a héten Alekszisz Ciprasz görög kormányfő telefonon tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt.

A Welt am Sonntag értékelése szerint a görögök elzárkózása súlyos csapás Angela Merkel válságkezelő tervére, amelynek egyik központi eleme a görög-török uniós határ védelmének erősítése. A kancellár így már csak Recep Tayyip Erdogan török államfőre számíthat, ezért is utazott két héttel egy parlamenti választás előtt Törökországba, ahol az államfővel és a miniszterelnökkel tárgyalt. Erdogan ugyanis ezt szabta meg a menekültválság kezelését célzó uniós akcióterv támogatásának egyik feltételéül.

"Ha Erdogan intézkedik, a balkáni migrációs útvonal 5-6 nap alatt elnéptelenedik" - mondta a Welt am Sonntagnak Angela Merkel egy név nélkül nyilatkozó bizalmasa.