Görög diplomatákat utasít ki Moszkva

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Oroszország úgy döntött, hogy orosz diplomaták Görögországból történt kiutasítására válaszul görög diplomatákat fog kiutasítani, de számukat, illetve azt, hogy meddig kell elhagyniuk Oroszországot, egyelőre nem határozta meg - közölte Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete csütörtökön. A görög külügyi tárca reagálásában hangsúlyozta: Moszkvának fel kell hagynia a görög belpolitikai folyamatokba történő beavatkozásával, valamint azzal, hogy tiszteletlenül bánik Athénnal.


"Már bejelentettük, hogy paritásos válaszlépések lesznek, de azt nem tudom megmondani, mikor, kiket és hányat (utasítunk ki), de a mostani gyakorlatot alapul véve biztosan így lesz" - hangsúlyozta Maszlov.

Az orosz diplomata egyben szót ejtett arról is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető szeptemberre tervezett látogatása Görögországban a jelenlegi helyzetben nem időszerű.

Az athéni külügyminisztérium a nap folyamán reagált azokra a Moszkvából érkező vádakra, melyek szerint a görög vezetés nem folytatott párbeszédet az orosz hatóságokkal szándékairól. A tárca szerint Athén Moszkva elé terjesztette a bizonyítékokat, amelyek alapján cselekedett. Hozzáfűzte: az orosz hatóságok "nagyon is tudatában vannak, mit csinálnak az embereik", s úgy tűnik, "igazolni akarják ezeket a törvénytelen cselekedeteket".

"A Görögország iránti folytonos tiszteletlenségnek véget kell vetni. Senkinek sincs joga arra, hogy beavatkozzon a görög belügyekbe" - ismertette álláspontját a görög külügyminisztérium. A tárca szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábbi megnyilatkozása bizonyítja, hogy "nincs tisztában a mai világgal, amelyben az államok, függetlenül méretüktől, önállóak, s független, sokrétegű és demokratikus külpolitikát képesek folytatni".

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán válaszlépésekkel fenyegette meg Görögországot, miután Athén kiutasított orosz diplomatákat, akik Athén szerint megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodást. "A mi álláspontunk az, hogy Görögország népének inkább párbeszédet kell folytatnia az orosz partnerrel, az oroszokkal, semmint eltűrnie az olyan piszkos provokációkat, mint amilyenekbe, sajnos, Athént belerángatták" - mondta sajtótájékoztatóján Zaharova. Kiemelte: a történtek beárnyékolják a kétoldalú kapcsolatokat

A Kathimerini című görög napilap július 11-én írt arról, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt. Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő később megerősítette az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó döntéseket.

A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is próbáltak szervezni, hogy megakadályozzák Észak-Macedónia csatlakozását NATO-hoz.