Gondolták volna? Már majdnem zökkenőmentes a tankönyvellátás

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A korábbi évekhez hasonló hatalmas, sok tankönyvet érintő csúszások már nincsenek, azonban még mindig nem az összes könyv érkezett meg időre. Volt olyan iskola, amelynek azt ígérték, hétfőre megkapják az összest. Az államtitkár korábban azt ígérte, augusztus 25-ére mindenhol ott lesznek a könyvek.


Darabra megvolt minden könyv. Aztán szortírozás után kiderült, matekból kétszer annyi jött, természetismeretből egy sem

– meséli egy fővárosi általános iskola igazgatóhelyettese. Nekik szerencséjük volt: augusztus 8-án megkapták a könyveket, a felelős azonnal jelezte a problémát, már kicserélték a könyveket. Ott viszont bajban lesznek, ahol csak mostanában döbbennek rá a hiányra. Az iskolák nem egyszerre kapták meg a könyveket, emiatt eleve van, akinek csak később tűnhetett fel a probléma. (A köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, augusztus 25-ére lesz mindenhol ott a könyv, így sokan tényleg még csak most kezdenek el kicsomagolni.)


„Mindig van olyan gyerek, aki másik iskolába megy, és ez is ilyenkor derül ki. Az ő tankönyveik továbbküldése is jelentős logisztikát igényel. Ha valaki csak most szól, hogy nem jó a könyv, ők már lehet, hogy nehezebben kapják meg.”


Még nem hibátlan, de javult

Tavaly az iskolák még diákonkénti stószokban kapták a tankönyveket , most viszont ömlesztve az egészet.

„Nyolc raklapnyi könyv jött, napok óta hat kolléga pakol folyamatosan. A tankönyvfelelős a munkáért gyerekenként 300 forintot kap – vagyis fillérekért dolgozik –, a többiek szívességből csinálják.” Szeptember elsejéig el kell végezni a könyvek utáni adminisztrációt is, erre rámegy a pedagógus hétvégéje, illetve az éjszakái is. A pénzt ráadásul valamikor decemberben kapja majd meg ezért.

A porciózott könyvek ebből a szempontból praktikusabbak voltak ugyan, azokkal meg az volt a baj, hogy miután névre szóltak, ha az adott gyerek elment az iskolából, a könyveit nem adhatták át egy újonnan érkező diáknak. Ezt a problémát tehát megoldották – tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki szerint sok minden javult, ám van még egy probléma: a pedagógusok könyvei még nem érkeztek meg.

„Jönnek kísérleti könyvek, a pedagógus már csinálja a tanmenetet úgy, hogy nem tudja, miből tanít.”Véletlenszerűen hívtunk fel több iskolát. Egy vidéki általános iskola igazgatóhelyettese azt mondta, a könyvek rendben megérkeztek, most szortírozzák azokat, döntő többségük – 90 százalék felett – stimmel. Túl sok részletet nem közölt, annyit említett, hogy jelen állás szerint a negyedikes fogalmazáskönyvvel van probléma. Ő úgy tudja, ezt nekik nem kell jelezniük sehova, mert ezzel a küldő tisztában van.

Az egyik vidéki gimnáziumban 10 darab angol nyelvkönyv hiányzik csak. A problémát azonnal jelezték, az ígéret szerint hétfőig megkapják a könyveket. Egy másik vidéki középiskolában is még csak most szortíroztak. Az már most látszik, a darabszámok nem mindenben egyeznek. Olyan nagy probléma azonban nincs, mint korábban volt.

Megkerestünk több pedagógus-szakszervezetet, egyikhez sem érkezett panasz a tankönyvek miatt.Az indulásnál fél évet is kellett várni egy könyvre

2013 szeptemberétől már központosítva, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n keresztül kapják meg az iskolák a tankönyveket. Az első évben 38 ezer tankönyv nem érkezett meg időben, volt, ahol még a féléves bizonyítványosztásra sem ért oda a könyv. Több kormányzati szereplő ugyanakkor sikertörténetnek értékelte az átszervezést.

A 444.hu kiperelte az adatokat, íme:
  • „2013. október 1-jén, egy hónappal a tanévkezdés után például 38 116 könyv volt, ami nem érkezett meg a gyerekekhez. Összesen 112 iskolában vártak a diákok.
  • 2013. november 1-jén, amikor a kormányzati nyilatkozatok szerint már tényleg minden a legnagyobb rendben volt, akkor még mindig 28 453 könyvre vártak 78 iskolában.
  • 2013. december 1-jén, három hónappal a tanévkezdés után még 1719 könyv hiányzott 50 iskola tanulóinak.
  • 2014. február 1-jén, a félévi bizonyítványosztás után 7 iskolában még mindig várniuk kellett a gyerekeknek, hogy pontosan hány könyvre, azt a KELLO nem árulta el.”
A hivatalos kommunikáció nem így szólt: „2013. szeptember 2-ig a KELLO minden diák számára kiszállította az alaprendelés keretében megrendelt tankönyvcsomagokat (…) 6 ezreléknél jelentettek az iskolák reklamációt, ezt szeptember 15-ig a KELLO kijavította (…) az iskolák által kiadott pótrendelések keretében kért könyveket a KELLO október 15-ig eljuttatta az intézményekbe” – válaszolta 2013 októberében Doncsev András államtitkár.

Tavaly is voltak problémák, de már nem ekkorák. A könyvek nagy része megérkezett, de sok csomag hibás volt. Akkor már a rendőrség is besegített. Két változás lett: év elején leváltották a KELLO vezetőjét, és átálltak az ömlesztve kiszállított könyvekre.

A diákok fénymásolatból tanultak, volt, ahol a szülők inkább megvették még egyszer a könyvet – hiszen az árát már előre ki kellett fizetni –, majd próbálták visszakérni a pénzt a KELLO-tól.

Maga a tankönyvpiac is jelentősen átalakult, az iskolák egyre szűkülő listából, szinte kizárólag az állami tankönyvgyártók könyveiből „választhattak”. A kísérleti tankönyvek – és az abban szereplő hibák – is sokak kedélyét borzolják.


Egyentankönyv

„Olyan visszajelzést nem kaptunk, hogy valahova nem érkeztek meg időben a tankönyvek, de hogy minden zökkenőmentes lenne, az túlzás” – mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László.

„Az egy dolog, hogy a tankönyvek megérkeztek, de milyen könyvek érkeztek meg!” – utal a listára. Mendrey szerint többen a rendelés után szembesültek vele, a fenntartó nem hagyja jóvá az eredeti listát. Ez nem most derült ki, hanem június közepén. Módosítani az iskola már nem tudott. (Többeknél rákérdeztünk, náluk húztak-e le utólag valamit, mindenki azt mondta, nem, de olyat nem is próbáltak rendelni, amit nem lehetett.) A szakszervezeti vezető egyébként azt is pazarlásnak tartja, hogy az első három évfolyamon mindenki ingyen kapja a tankönyvet. Ő ezt csak a rászorulóknak adná.

Az egyik iskolavezető azt mondta, az ingyentankönyvesekkel több adminisztráció van, mint az egész iskolával együttvéve.

Az első három osztályon kívül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, a nagycsaládosok, a tartósan beteg gyereket nevelők is ingyen vagy támogatással kapják a könyveket. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár szerint a köznevelésbe beiskolázott gyerekek 63 százaléka kapja meg ingyen vagy olcsóbban a tankönyveit.

A szakképzésben az a baj – de nem új –, hogy a tankönyvek nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel és a korszerű szabályokkal – mondta Tóth Károly, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. A szakma nem tudja megfinanszírozni, de van, amit csak néhányan tanulnak. Itt az internet segít.


Tankönyv, Könyvtárellátó Nonprofit Kft., Kello


Jövőre még egyszerűbb lesz minden

12,2 millió tankönyvet rendeltek idén az iskolák 11,85 milliárd forintért. A könyvek kiszállítása augusztus elején kezdődött, a Postán keresztül napi 300 iskola kapta meg a csomagot – mondta korábban Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója. Azt mondta, augusztus végéig minden június 30-ig megrendelt könyvet kiszállítanak. A KELLO raktáraiban diákmunkások csomagoltak, igény esetén besegítettek az iskoláknál is, ha nem volt, aki becipelje a könyveket. Szerinte amúgy az érintett tanárok azonnal megkaphatják a tankönyvosztásért járó pénzt.

A szülők szeptember 15-ig fizethetnek: postán, a KELLO-pontokon, készpénzzel, bankkártyával vagy iskolakezdési utalvánnyal.

Az iskolák hétfőtől egészen szeptember 8-ig adhatják le a pótrendelést és küldhetik vissza a felesleges könyveket. Az újonnan kért könyveket szeptember végéig szállítják le. Tőczik ígérete szerint jövőre tovább egyszerűsödik a tankönyvrendelés menete, a kiszállítás és a rendelési felület is – írta a Napi Gazdaság.

Tankönyv, Könyvtárellátó Nonprofit Kft., Kello


Küldd be anyádat!

Az új szabályok szerint a gyerekek nem vehetik át a tankönyveket, azért a szülőknek kell bemenniük, ahol egyúttal megkapják a csekket is. A könyvekért ugyanis idén elég szeptember 15-ig fizetni, a szülőknek pedig alá kell írniuk egy nyilatkozatot arról, hogy ezt meg is teszik. Bár lehet ettől eltérő gyakorlat is, találtunk olyan iskolai tájékoztatást is, ahol csak annyi szerepel, a gyerek az első tanítási napon kapja meg a könyveit. Semmi nem utalt arra, hogy a szülőnek kötelező a megjelenés.

„Eddig a felsősök maguk jártak a könyvekért, többeket már haza kellett küldenünk, hogy szóljanak a szülőknek” – mondja a fővárosi általános iskola igazgatóhelyettese. Sokan emiatt lázadoznak. Az ingyentankönyvesekkel könnyű a helyzet, ők megkaphatják, de ahol nagyobb testvér van, ott a szülőnek sorba kell állnia. Hiába az aláírt nyilatkozat, az igazgatóhelyettes attól tart, nem mindenki fizet majd a tankönyvekért.


A buktató most jön, lehet, hogy ez így nem éri majd meg.

Arról nem tud, hogy ennek bármilyen következménye lenne.