Furcsa térképet osztogatnak a menekülteknek Görögországban

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

Már Görögországban értesülnek arról, hogy az út Nyugat-Európába nem Magyarországon, hanem Horvátországon át vezet.


Ranko Ostojic horvát belügyminiszter lobogtatta újságíróknak azt a térképet, amelyet szerinte Magyarország, Szerbia és Görögország jóváhagyásával nyomnak a menekültek kezébe a görög területeken. A térképből az derül ki, hogy a Nyugat felé vezető út Horvátországon át vezet, mivel a magyar határ le van zárva. A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic szombaton arról is beszélt, hogy készülnek a horvát-magyar határ lezárására is, de a kerítés semmit sem ér majd, mert a menekültek „szétrágják”.

Szeptember közepe, azaz a szerb–magyar határ részleges lezárása óta 105 ezer illegális bevándorló lépte át a horvát határt, és több mint százezren már el is hagyták az országot.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szombaton arról beszélt, hogy a migránsokat néhány óra alatt regisztrálják és azonnal elszállítják a magyar határra, ennek köszönhetően a menekültválságnak nincs semmilyen hatása a horvát állampolgárok hétköznapjaira.

Eddig hatan kértek menedékjogot Horvátországban, ebből hármat visszautasítottak, mert nem feleltek meg a feltételeknek, ugyanis kettős állampolgársággal rendelkeztek. A miniszter kifejtette: mindenkinek felajánlják a menedékkérés lehetőségét, ráadásul három, nevezetesen fárszi, arab és angol nyelven. Ezeknek az embereknek azonban elejétől fogva meghatározott úti céljuk van, térképekkel rendelkeznek, amelyeken Magyarország úgy van feltüntetve, hogy lezárta határait, és ezért Horvátország felé irányítják őket.