Fura egyezségre jutottak a németek a menekültek kezelésében

-

Egyelőre nem törekszenek a családok egyesítésére, kivétel, amikor mégis - ez lenne a kormánypárti béke záloga.


Németországban a kormánypártok vezetői csütörtökön tisztázták a menekültügyi rendszer újabb reformjáról szóló tervek utolsó vitatott kérdéseit, a tavaly novemberben összeállított intézkedéscsomag így a kormány elé kerülhet.

Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a koalíciós társ jobboldali CDU/CSU pártszövetség vezetőivel - Angela Merkel kancellárral és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel - Berlinben folytatott tanácskozás után elmondta, hogy két évre felfüggesztik az oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát.

Ezt a korlátozást főleg a bajor CSU sürgette és az SPD ellenezte. A kompromisszum végül az lett, hogy a korlátozást bevezetik, de a Törökországból, Jordániából és Libanonból áttelepítendő kontingensek összeállításában törekednek az oltalmazottak családjainak egyesítésére.

A november elején kidolgozott csomagot új elemekkel is bővítették, mindenekelőtt azzal, hogy kezdeményezik a törvényhozásnál Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé. Ezt a szilveszteri szexuális támadások és rablások tették szükségessé.