Frontálisan ütközött két vonat Németországban, többen meghaltak

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

Egymásba rohant két vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben legkevesebb kilencen meghaltak, közel százan megsérültek, köztük több mint ötvenen súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket szereztek. Egyelőre nem tisztázott, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta a balesetet.


A baleset a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon történt, Münchentől hatvan kilométerre, a fürdőváros Bad Aiblingnál. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan néhány perccel reggel hét előtt – írja a Welt. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt nem voltak az utasok között. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon valószínűleg kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon.


A balesetben mindkét mozdonyvezető meghalt, és két kalauz is életét vesztette. A Welt jelentése szerint 90-en sérültek meg, közülük többen életveszélyes állapotban vannak. Két embert egyelőre nem találnak.

A baleset túlélőit nagyjából 12 órára elszállították a helyszínről, és röviddel dél után megkezdték a kilencedik holttest kiemelését a roncsok közül. A mentés lassan haladt, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető, a sérültek többségét csak mentőhelikopterrel lehetett elszállítani.A Bayerische Rundfunk bajor tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaság és a helyi hírportálok jelentései szerint a személyszállító vonatok több kocsija kisiklott és felborult. A mentési munkálatokban helikopterek, és több szervezet vesz részt, köztük az osztrák, tiroli mentők is.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. Elmondta: a soron következő vizsgálatoknak kell majd megállapítaniuk, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.

Bernd Rosenbach a Bayerische Oberlandbahn, a bajor vasúttársaság igazgatója nyilatkozta: „a baleset hatalmas sokk mindannyiunknak. Mindent megteszünk, hogy az utasoknak, a hozzátartozóknak és a munkatársaknak segítsünk”.

Az utakat a környéken lezárták, és a Holzkirchen-Rosenheim vonalon is leállították a vasúti közlekedést.A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak, és délben sajtótájékoztatón ismerteti a balesetről feltárt adatokat.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. Akkor 41 ember halt meg.