Fóton nem téma az azbeszt, a ligetvédők a lerakónál vannak

Fotó: Zsidai Péter

-

A fóti képviselő-testület nem vette napirendre a hulladéklerakó vizsgálatáról szóló javaslatot, ezért a ligetvédők maguk indultak feltárni a területet. Cikkünk után a fóti jegyző terepszemlére küldte a mezőőrséget, akik nem találtak azbesztet a sittlerakóban, ahova a Városligetben bontott épületek törmelékét szállítják. A fuvarozó közben ipari mennyiségben hordja az építési törmeléket egy másik fóti területre a Ligetprojekt Szabolcs utcai építkezéséről, pedig szerződése szerint oda tiszta földet kellene vinnie.


Nem tárgyalta a fóti képviselő-testület rendkívüli ülésén a felsőkopaszhegyi bánya ügyét. Ez az a hely, ahová a Városligetből a volt Hungexpo-épületek törmelékét szállítják. Vargha Nóra (Együtt) képviselő javaslatában azt írta: az önkormányzat haladéktalanul egyeztessen időpontot a terület tulajdonosával, tartsanak helyszíni bejárást, és engedjenek be egy független labort megvizsgálni az ott lerakott törmeléket.


A képviselő arra akart választ kapni, tartalmaz-e azbesztet az építési törmelékké alakított lerakó. Varghát az ellenzéki oldalról senki se támogatta, két fideszes képviselő írta alá a javaslat napirendre vételét támogató nyilatkozatot.


Vargha Nóra a fóti képviselő-testület ülésén


Ligetvédők a bányánál

Finta Béla jegyző közölte, mivel határidőre nem érkezett meg a napirendi javaslat, nem is tárgyalhatnak arról, napirendre vegyék-e. Másfelől azzal érvelt, folyamatban van a zöldhatóság vizsgálata, amely a volt Hungexpo-telken és a fóti lerakóban vett minták alapján fogja megállapítani, azbeszttel szennyezett-e a lerakott sitt. A jegyző nem vesz részt hatáskörelvonásban, az illetékesség a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályáé, amely a közigazgatási eljárást folytatja.

Vargha azzal válaszolt, nincs szándékában hatáskört elvonni a hatóságtól, szerinte semmi akadálya annak, hogy az önkormányzat a település egyik telkén szétnézzen, és bevizsgáltassa az ott tárolt anyagokat – a zöldhatóság vizsgálatától függetlenül.

A ligetvédők a testületi ülést követően maguk vették kezükbe az ügyet, a felsőkopaszhegyi bányához vonultak, hogy bejárják a területet. Mivel engedélyük egyelőre nincs, nem léptek be az ingatlanra. Időközben a fóti rendőrség is a helyszínre érkezett arról értesülve, hogy illetéktelenek hatoltak a bánya területére.


Ligetvédők és a fóti képviselő-testület


Évi 525 ezer tonna sitt

A hulladéklerakónak használt volt bányában múlt héten már tartottak helyi ellenőrzést. Múlt szerda délelőtt 9:40-kor a fóti közös önkormányzati hivatal, valamint Fót város önkormányzata mezei őrszolgálatának munkatársai helyszíni szemlét, ellenőrzést tartottak a volt homokbánya területén – közölte a VS.hu megkeresésére Finta Béla. Azután kaptunk erről tájékoztatást, hogy megírtuk: ide szállítja a Szűcs Fuvar Team Kft. a városligeti volt Hungexpo-épületek maradványait. A ligetvédők attól tartanak, az építési törmelékbe kerülhetett azbeszt is, amely a néhai bányában landolt. A helyet több mint egy évtizede ideje építési törmelék deponálására használják az egymást követő vállalkozások.


A Szűcs Fuvar múlt ősszel meghosszabbított engedélye szerint egyszerre összesen 15 ezer köbméter hulladékot tárolhat, éves szinten 525 ezer köbmétert dolgozhat fel, hasznosíthat, vagyis ennyi törmelék fordulhat meg ott. Veszélyes hulladékot – mint amilyen az azbeszt is – nem kezelhet.

A fóti jegyző szerint a múlt szerdai szemle során veszélyes hulladékot nem találtak a mezőőrök: a „tapasztaltakat a munkatársak jegyzőkönyvben rögzítették, amelyet továbbítunk a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnek, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának”.


Egykor kavics-, ma szemétbánya a fóti Felsőkopaszhegyen


Se a mezőőrök, se a hatóság

A zöldhatóság múlt héten szintén tartott helyszíni szemlét, de ők sem bukkantak veszélyes hulladékra. „A főosztály a rendelkezésére álló információk, illetve a 2016. július 20. napján megtartott helyszíni ellenőrzés tapasztalatai alapján a volt Hungexpo épületeinek bontása során szállítottak építési-bontási hulladékot a nevezett ingatlanra, de az nem volt azbeszttartalmú, és egyéb veszélyes hulladék beszállítása sem volt tapasztalható” – tájékoztatta lapunkat a PMKKTF.


„Mivel az építési-bontási, nem veszélyes hulladékot megfelelő engedéllyel rendelkező telephelyre szállították be,


a főosztálynak nem volt oka eljárást indítani”

– egyértelműsítette a helyzetet a kormányhivatal.


Az azbesztszennyezés jelenlétéről még nem zárult le a zöldhatóság vizsgálata, amihez a mintákat pénteken gyűjtötték be a Hungexpo-telken. A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szintén vett mintákat a Hungexpo-telken és Fóton, ezek kiértékelése jelenleg is zajlik.

A zöldhatóság szerint a Hungexpo-épületek tervezett azbesztmentesítése során keletkező azbeszttartalmú hulladékok elszállítását és ártalmatlanítását a veszélyes hulladékra engedéllyel rendelkező szakcégtől megrendelte a Szűcs Fuvar Team Kft.


Fót nyugati iparterület

Munkában a Szűcs Fuvar a nyugati iparterületen


Sittbarter a Ligetprojektnek

A Szűcs Fuvar felsőkopaszhegyi tevékenységét évek óta próbálják leállítani a bánya környékén élők, de az önkormányzat eddig nem állt a kezdeményezésük mellé. „Elhajtottak, azt mondták, jobban teszem, ha befogom a számat” – mondta a helyszínen az egyik felsőkopaszhegyi lakos a VS.hu-nak. A lakó tapasztalatai szerint elképesztő mértékben növekszik a hulladékhegy. Szerinte hamarosan egy kőtörő gép érkezik oda, amely nem kevés zajjal fogja aprítani a törmeléket.

A Szűcs Fuvar kiváló kapcsolatot ápol Bartos Sándor polgármesterrel. 2011-ben Bartos – még alpolgármesterként – felvette a kapcsolatot Szűcsékkel, hogy vállalják az úgynevezett nyugati iparterület rendezését. Ez azt jelentette, az odahordott betonhulladékot elszállítják, hasznosítják, ennek ellenszolgáltatásaként pedig – a tereprendezést követően – bevizsgált, nem szennyezett földet tesznek le. Az ügylet pénzmozgással nem járt – mivel a szolgáltatások azonos értéket képviseltek –, és közbeszerzéssel sem, mert nem érte el a 8 millió forintos értékhatárt. A képviselő-testület 2011. júniusban szavazta meg a barterezést Szűcsékkel.

Ez az öt évvel ezelőtti üzlet mára a Ligetprojektet is kiszolgálja . A Szűcs Fuvar az utóbbi két hétben a fóti nyugati iparterületre is szállít. A bontás alatt álló Szabolcs utcai kórház területéről hozzák az anyagot, amely nem állja ki a föld minősítést. Találtunk benne téglát, betont, műanyag csöveket, üveget, gumiőrleményt, kátrányt, csempét, háztartási hulladékot, sódert, homokot, fatörzset. Volt benne egy Strabag-szalag is, ami azért nem lehet a véletlen műve, mert a Szabolcs utcai kórház helyén a Strabag építi – a Ligetprojekt részeként – az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot.

A fóti képviselő-testület 2011-es döntése úgy szólt, hogy a Szűcs Fuvar fél méter magasságban töltheti fel a területet nem szennyezett földdel. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy legalább 3-5 méteres magasságnál járnak, 5-10 percenként fordul egy 16 tonnás teherautó.

Az elfogadott szerződés szerint amennyiben a kontrollmérések közötti időszakban lakossági bejelentés alapján a fóti önkormányzat vélelmezi, hogy szennyezett földet terítettek, soron kívüli kontrollvizsgálatot kezdeményez. Amennyiben a föld szennyezettsége bebizonyosodik, a szennyezett föld eltávolítása és a soron kívüli vizsgálat költsége a vállalkozót terheli. Információink szerint érkezett ilyen panasz az önkormányzathoz, de nem lett következménye.

Városliget, Ligetvédők, Liget Projekt, Hungexpo telek, bontási munkálatok, tiltakozás

Bontás a Ligetben


Azbesztvita

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője a VS.hu-nak azt mondta: ha nem történt szakszerű azbesztmentesítés, és a buldózer az azbesztes részekkel együtt döntötte le az épületet, az ott dolgozók komoly veszélyben vannak a felszabadult azbesztpor miatt. A vonatkozó jogszabályok szerint azbesztet negatív nyomás alatt, védőruhában lehet eltávolítani, lezárt műanyag zsákokban kell szállítani.

A Városliget Zrt. közleményében azt írta, a jelenlegi helyzet semmilyen formában nem veszélyezteti a környéken lakók és a park látogatóinak egészségét.

Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke a múlt pénteki mintavétel közben arról beszélt a helyszínen, hogy az azbesztes hullámpala veszélyessége csekély. Jelenleg Magyarországon 120 millió négyzetméternyi pala található. A nagy kockázatot a szórt azbeszt jelenti, amelynek nem találták a nyomát.