Folytatódtak a belgrádi tüntetések

Fotó: AFP / OLIVER BUNIC

-

Egy hónapja tiltakoznak egy ellenzéki politikus bántalmazása miatt.


Mintegy 25 ezer ember vonult fel Aleksandar Vučić elnök ellen tüntetve. Ez már a negyedik szombat, hogy Belgrádban kormányellenes tiltakozásokat tartanak. A menet békés volt. Többen azt kiabálták, hogy Vučić tolvaj, illetve néhányan


Elég a hazugságokból!

feliratú táblákat vitt magával. Sokan használtak sípot, ez Szerbiában a 90-es évek óta a politikai tiltakozások egyik gyakori kelléke. Vučić a héten azt mondta, hogy kész meghallgatni az embereket, de az ellenzék hazugságaira nem kíváncsi. Azt mondta, akkor sem hallgatja meg követeléseiket, ha öt milliónyian tüntetnek ellene. Szerbiának nyolc és fél millió lakosa van.

Vučić ellen tavalyi elnökké választása óta nem tiltakoztak annyian, mint az elmúlt hetekben, és a felvonulók egyelőre hétről-hétre egyre többen vannak. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy egy vidéki városban többen – minden előzmény és figyelmeztetés, szóváltás nélkül – megtámadtak és megvertek egy ellenzéki politikust.

Az ellenzék azzal vádolja a nemzeti radikálisból elvileg EU-pártivá lett Vučićot, hogy elhallgattatja a kormánykritikus sajtót és a civil társadalmat. A szombati tüntetést értelmiségiek és művészek szervezték, de a Szövetség Szerbiáért nevű sokszínű, ellenzéki laza pártszövetség is támogatta.