Kibékült a magyar és a norvég kormány, jöhetnek a Norvég Alap pénzei

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormány megállapodott a norvégokkal – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a Transparency International korrupcióellenes konferenciáján. Nem arról a pénzről van szó, amelyet az Ökotárs kezel. Sokkal többről.


A norvég alapként ismert intézmény (pontosan: a Norvégia, Liechtenstein és Izland által létrehozott EGT és Norvég Alap) két alapvető részből áll, a nagyobb által nyújtott támogatásokat közvetlenül a norvég kormány folyósította, Oslo ezeknek a kifizetéseknek a felfüggesztéséről döntött 2014 májusában, sérelmezve, hogy a pénzek kormányzati kezelőrendszerét egyetértése nélkül a magyar kormány átalakította.

A norvég alap kisebb részét a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyeli, ezekhez tartoztak azok a projektek és pénzek, amelyeket Magyarországon az Ökotárs vezette konzorcium kezel. A kormány az Ökotárs szerepét is kifogásolta, az alapítvány ellen különböző eljárások indultak, de ennek a párharcnak már vége, az Ökotárs által kezelt területen azóta rendben folyt a munka, érkeztek a támogatások.

Amiről tehát most Csepreghy államtitkár beszélt, az a 2014 májusban Norvégia által felfüggesztett támogatások újraindítása lehet. A norvég követség, illetve a norvég alap honlapján egyelőre nincs hír arról, hogy megszületett a megállapodás a magyar kormánnyal.


Ez is elhangzott a konferencián

A korrupcióellenes világnap alkalmából tartott tanácskozáson Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta, hogy a korrupció felszámolásához a választópolgárok eltökéltsége kell. A nagykövet szerint az ilyen mélyen gyökerező probléma, mint a korrupció, eltüntetéséhez „elkötelezett és éber választókra, valamint oknyomozó újságírókra van szükség". A választópolgároknak eltökéltnek kell lenniük, amikor szembesítik kormányukat az általuk viselt felelősséggel - tette hozzá. A nagykövet bírálta a minapi magyar törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy politikusok hozzátartozói is indulhassanak közbeszerzéseken.

A múlt évtől kezdve növekedett a Magyarország által felderített, uniós pénzekkel összefüggő korrupciós, csalási ügyek száma - mondta Margarete Hofmann, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szakpolitikai igazgatója.

„Minket soha nem az aggaszt, amit a nemzeti hatóságok észlelnek, hanem az, amit nem észlelnek" - jelentette ki az uniós szakilletékes, ezzel támasztva alá, hogy pozitív fejleménynek tartja a Magyarország által Brüsszelnek jelentett esetek számának növekedését 2014-ben az előző évhez képest. Magyarország tavaly az uniós országok élmezőnyébe került a jelentett ügyek számával - tette hozzá.

Margarete Hofmann beszámolt arról, hogy budapesti látogatása során felkereste a magyarországi OLAF Koordinációs Irodát, és méltatta annak tevékenységét.