Folyik a hajsza terroristák ellen, heten őrizetben - percről percre

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

 • Három embert gyanúsít a rendőrség a 12 halálos áldozatot követelő terrorista támadás elkövetésével, egyikük, a legfiatalabb feladta magát. Azt állítja, ártatlan, a támadás idején iskolában volt. A másik két gyanúsított egy testvérpár.
 • A legfrissebb jelentések szerint hét másik embert tartóztattak le, akik a feltétezések szerint az elkövetők családtagjai vagy társai lehettek.
 • Az elkövetőket tegnap este már azonosította a rendőrség. Most északon keresik őket.
 • Csütörtök reggel újabb lövöldözés történt, egy rendőrnő életét vesztette. Egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a két támadás között.
 • Korábbi beszámolóinkat itt találják.


15:09

Helikopter Crépy-en-Valois fölött, ahol a két szökevényt sejtik

Köves Pál


15:06

A France 24 csatorna élő közvetítése

Keller-Alánt Ákos


15:05

Keller-Alánt Ákos

A lövöldözés két gyanúsítottja elbarikádozta magát egy házban a Párizstól 60 kilométerre északkeletre lévő Crépy-en-Valois városában. A házat a francia kommandósok körbevették.


15:03

Schultz Antal

Nyomozóktól származó információk szerint a két támadó tegnapi kocsijában tíz Molotov-koktélt és dzsihadista zászlókat találtak – írja az AFP. ezek alapján lehetséges, hogy más akciókat is terveztek.


14:56

Egyperces néma csend a párizso Notre Dame-ban

Keller-Alánt Ákos


14:55

Schultz Antal

A budapesti francia nagykövetség egy közleményt adott ki, amelyben mindenkinek köszönik a francia népért tanúsított szolidaritásukat, illetve ma, január 8-án 15:30-kor ünnepélyes megemlékezést tartanak a Francia Intézet előtt (Fő utca 17.).


14:48

Windisch Judit

Az AFP jelentése szerint különleges erőket csoportosítottak át észak-kelet Franciaországba, a gyanúsítottakat ugyanis ott látták. A két elkövető a BBC korábbi jelentése szerint kirabolt egy benzinkutat, és a feltételezések szerint Párizsba tart. A rendőrök szerint félő, hogy véres támadásban akarhatnak meghalni. Az elkövetők egy világosszürke Renault Clioval mennek, maszkot viselnek és fegyverük vannak.


14:44

Disneylandben is emlékeztek az áldozatokra

Windisch Judit


14:43

Köves Pál


14:40

Egy perc csend a párizsi városháza előtt

Windisch Judit


14:38

Olvasónk felvétele a tegnap esti párizsi megemlékezésről

Keller-Alánt Ákos


14:38

Megemlékezés az Európai Parlament előtt

Köves Pál


14:30

A Google is Charlie

Köves Pál


14:16

Berlin is szolidáris

Ferenci Péter

Charlie Hebdo, Axel Springer, Berlin

Európa egyik legnagyobb digitális tartalmakat előállító vállalatának, az Axel Springernek a berlini épületének tetején is megemlékeznek a szerdai merénylet áldozatairól.


13:49

1 millió példány

Ferenci Péter

Richard Malka, a Charlie Hebdo ügyvédje az AFP hírügynökséggel közölte, nem csak, hogy megjelenik jövőhéten a kiadvány, de a szokásos 60 ezres példányszám helyett 1 millió darabot fognak belőle nyomtatni. A rendes terjedelemnek azonban csak a feléből, 8 oldalból fog állni a rendhagyó kiadás.


13:32

Schultz Antal

A brit miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy megerősítik a jelenlétüket Calais-ban és Gare du Nordban, valamint a rendőrök további terrorellenes csapatokat küldtek Párizsba. A szóvivő azt is elmondta, hogy a brit miniszterelnök, Cameron szerint ez nem iszlamisták támadása volt, hanem a szélsőségeseknek.


Közben a tegnapi támadás elkövetői lehet, hogy Párizsba akarnak visszatérni. Bővebben erről itt.


13:31

Angol védelem

Ferenci Péter

A Downing Street szóvívője bejelentette, hogy megerősítik a brit biztonsági jelenlétet a calais-i kompkikötőben és a párizsi Gare du Nordon is. A megerősített biztonsági intézkedések magukkal vonják az autók, teherautók és kompok szigorúbb vizsgálatát is, valamint a Párizsban szolgáló brit terrorista-ellenes egység létszámát is megnövelik. A brit hatóságok szorosan együttműködnek a francia rendőri erőkkel, ugyanakkor a franciák egyelőre nem jelezték, hogy szükségük lenne közvetlen erősítésre.


13:25

Polgárháborútól tart a halott karikaturista barátja

Ferenci Péter


13:12

Schultz Antal

Nagy-Britanniában közölték a hatóságok, hogy egyes határain, vasútállomásokon és kikötőkben megemelték a készültséget. A fokozott védelemre nem hírszerzési értesülések miatt van szükség, valamint a terrortámadás veszélye sem nőtt meg, tudta meg a Reuters.


13:06

Ennél a benzinkútnál látták az elkövetőket

Windisch Judit

Charlie Hebdo, terrortámadás, Franciaország, Villers-Cotterets, francia nemzetgyűlés, megemlékezés


13:04

Én vagyok Charlie

Ferenci Péter


12:58

Windisch Judit

A két gyanúsítottat egy világos szürke Renault Clioban látták észak-kelet Párizsban - írja a BBC. Egy benzinkutas arról számolt be, maszkot viseltek és fegyver volt náluk. A rendőrök szerint vissza akarnak térni Párizsba. A rendőrök attól tartanak, a testvérpár egy véres támadásban akarhatnak meghalni.


12:56

Asterix és Olbeix is gyászol

Windisch Judit


12:52

Több párizsi irodaházat emailben fenyegettek meg, hogy a dolgozók ne menjenek az utcára

Ferenci Péter


12:51

Az Élysée-palotában

Windisch Judit

Charlie Hebdo, terrortámadás, Franciaország, Párizs, Elysée-palota


12:51

Az AFP-nél így emlékeznek

Windisch Judit

Charlie Hebdo, terrortámadás, Franciaország, Párizs, AFP


12:50

Továbbra is Berlinből

Windisch Judit

Charlie Hebdo, terrortámadás, megemlékezés, Berlin


12:49

Megemlékezés Berlinben

Windisch Judit

Charlie Hebdo, terrortámadás, megemlékezés, Berlin


12:47

Élő közvetítés

Ferenci Péter

A Rubtly magyar idő szerint délután 4-től élőben fogja közvetíteni, ahogy a francia különleges egységek akcióba lendülnek a Charlie Hebdo elleni támadás gyanúsítottjai ellen. 200 euróért ön is bekapcsolódhat.


12:43

A BBC szerint benzinkutat rabolt a két terrorista

Windisch Judit

A korábbi híradások még csak arról szóltak, egy benzinkutas látta menekülni a két gyanúsítottat, akik maszkot viseltek és fegyver volt náluk. Üzemanyagot és ételt loptak Villers-Cotterets közelében, Aisne régióban.


12:37

Ferenci Péter

Egy helyi televízió, a BFMTV tudósítása szerint a rendőrség lezárta a Párizsba vezető útvonalakat - úgy gondolják, hogy a gyanúsítottak valahol a várostól nyugatra haladnak egy autóban.


12:33

Windisch Judit

Az AFP jelentése szerint egy benzinkutas látta menekülni a két gyanúsítottat, akik maszkot viseltek, Kalasnyikov és aknavető volt náluk.


12:26

Egy perc néma csend

Ferenci Péter

Terrorizmus, terrortámadás, Charlie Hebdo, Telegraaf, hollandia

A holland Telegraaf főszerkesztője tart beszédet a szerkesztőségnek, mielőtt egy perc néma csendet tartanak a halott francia kollégák emlékére.


12:07

A déli harangszó idején megemlékezés volt a Notre Dame előtt

Köves Pál


11:58

Windisch Judit

A francia muszlim szervezetek felszólították az imánonkat, a pénteki imájukban ítéljék el az erőszakot és a terrorizmust.


11:55

Gránátokat dobtak egy mecsetre

Ferenci Péter

Franciaország, terrortámadás, Charlie Hebdo, Le mans, mecset elleni támadás

Le Mansnál 4 gyakorlógránátot dobtak egy mecsetre, melyek közül csak egy robbant fel. Nem történt sérülés, a mecsetet lezárták. Az éjszaka folyamán többször is rálőttek az épületre.


11:54

Villers-Cotteréts, ahol a tegnapi támadókat látták

Schultz Antal


11:44

Így néz ki a felrobbantott kebabos

Ferenci Péter


11:42

Megszólalt Ferenc pápa is: „mekkora kegyetlenségre képes az ember!”

Windisch Judit

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott szentmisén a párizsi merénylet áldozataiért imádkozott. Vatikánban emelték a készültségi szintet, bár semmi információ nem utal egy olasz támadásra. Vatikánt ugyanakkor régóta célpontként emlegeti az Iszlám Állam nevű terrorrszervezet.


11:41

Windisch Judit

Az egyik gyanúsítottat, Cherif Kouachit régóta ismeri a rendőrség, pizzafutárként dolgozott Párizsban. A bátyjáról kevesebbet tudni - írta a BBC.


11:40

Schultz Antal

Az AFP azt közölte, hogy a két gyanúsítottat egy letakart rendszámú autóban látták fegyveresen Párizstól északkeletre, Aisne régióban, Villers-Cotteret városának közelében.


11:36

Részvétnyilvánítás Conan O'Brian tévéshow-jában

Köves Pál


11:32

Egy holland lap karikaturistája így tiltakozott

Köves Pál


11:31

Schultz Antal

Az AFP egy közeli forrásra hivatkozva azt írta, a Charlie Hebdo támadói Párizstól keletre, Aisne régióban lehetnek a hatóságok szerint.


11:30

Válságos állapotban a másik sérült is

Ferenci Péter

A csütörtök reggeli, egy rendőrnő életét követelő támadás másik sérültje - egy utcaseprő - is válságos állapotban van.


11:26

Az Európai Bizottság is Charlie

Köves Pál


11:24

Három kisebb támadás ért muzulmán célpontokat

Windisch Judit

Az AFP jelentése szerint a terrorista merénylet után után egyre több francia mecsetet támadnak meg. Az MTI beszámolója szerint három kisebb támadás is ért muzulmán célpontokat csütörtökön Franciaországban. Áldozatok nincsenek. Egy kelet-francia éttermet robbanás rázott meg ma reggel. Az eset Villefranche-sur-Saone városában történt egy kebabot készítő vendéglátó helyen, amelynek közelében egy mecset is áll. Francia igazságügyi források csütörtökön arról is beszámoltak, hogy gránátot dobtak egy mecsetre a Franciaország nyugati részén fekvő Mans-ban, valamint két lövést adtak le egy muzulmán imahelyre a déli Port-la Novelle-ben.

A hatóságok nem hozták összefüggésbe a támadásokat a szerdai párizsi, iszlám terroristák által egy vicclap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 ember halálát okozó vérengzéssel.


11:16

Schultz Antal


11:13

Előkerült az elveszett személyi

Ferenci Péter

Franciaország, terrortámadás, Charlie Hebdo, Said Kouachi

Az AFP megszerezte annak a személyigazolványnak a másolatát, amit az egyik feltételezett gyilkos, Said Kouachi hagyott a támadáshoz használt autóban. A rendőrséget többek közt ez a nyom segítette a gyanúsítottak azonosításában.


11:10

Évekkel ezelőtt „átlagos fiatalként” szerepelt az egyik elkövető a tv-ben

Windisch Judit

Már egy 2005-ös felvételen is merényletről beszélt az egyik gyanúsított. A Le Figaro francia lap egy 2005-ös, a France 3 adón sugárzott dokumentumfilmet közölt, amelyben a szerdai merénylet egyik gyanúsítottja szerepel. Cherif Kouachit átlagos francia muszlim fiatalként mutatják be a 2004-ben forgatott filmen, aki a radikális iszlám felé fordult, és kapcsolatba lépett Farid Benyettouval, a férfival, aki kitervelte a Buttes-Chaumont-i láncot. Ez volt az a szervezet, amellyel dzsihádistákat küldtek Irakba."Farid az mondta, hogy az írások bebizonyították az öngyilkos merényletek előnyét. Az írásokban az áll, jó dolog mártírként meghalni”, mondja a fiatal. A film szerint Kouachit gyorsan meggyőzte mindez, és háborúra készült, olyan fegyverszakértővel is találkozott, aki megtanítja neki a Kalasnyikov használatát.

Kouachit a film adásba kerülése idején már elfogták és letartóztatták. 2008-ban elítélték.


11:10

Schultz Antal


11:09

Itt őrzik a 18 éves gyanúsítottat

Windisch Judit


11:03

Az al-Kaida nem vállalja a felelősséget

Windisch Judit

Az AP próbálta elérni az al-Kaida egyik képviselőjét, aki azt twittelte: nem vállalnak felelősséget a támadásért, amelyet amúgy inspirálónak találnak.


11:02

Meghalt a lelőtt rendőrnő

Ferenci Péter

Belehalt sérüléseibe az a rendőrnő, akit csütörtök reggel a dél párizsi Montrouge-ban lelőttek egy metrómegálló közelében.


10:56

Schultz Antal

A dpa szerint a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve elismerte, a tegnapi két támadót már megfigyelték, de nem mutatott arra semmi, hogy terrorcselekményre készülnének és igazságügyi módszereket sem használtak fel ellenük. „Mindent megteszünk a megelőzésért, de 0 százalékos rizikó nem létezik” – mondta még el a belügyminiszter.


10:52

Windisch Judit

A CNN jelentése szerint hosszú lövöldözés után egy embert letartóztatott a rendőrség Párizs külvárosában.


10:50

Robbantás Lyon mellett

Ferenci Péter

A Lyon közelében fekvő Villefranche-sur-Saoneban történt a robbanás egy mecset melletti kebabosnál. A rendőrség egyelőre nem tud róla, hogy lenne kapcsolat a robbantás és a többi támadás között. A támadó továbbra is szabadlábon van.


10:45

Muzulmán volt a kivégzett rendőr

Ferenci Péter

Megnevezték a közvetlen közelről brutálisan kivégzett járőrt: Ahmed Mourabet marokkói származású volt és muzulmán.


10:41

Windisch Judit

A BBC jelentése szerint az áldozatok emléke előtt tisztelegve az angol rendőrök is megállnak egy percre fél 1-kor.


10:36

Az áldozatokra emlékeznek

Windisch Judit

Charlie Hebdo vérengzés, Párizs


10:30

Én vagyok Charlie – sok nyelven üzen honlapján a Charlie Hebdo

Köves Pál

  Je suis Charlie


10:28

Az Onion szatírikus magazin mai vezércikkének címe: „Sajnos nem világos, hogy ez a cikk veszélybe sodor-e életeket”

Windisch Judit


10:21

Újabb támadástól félnek

MTI

Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiónak nyilatkozva azt mondta: „Fő aggodalmunk, hogy újabb támadást követhetnek el.”
Ahhoz, hogy eljussanak a testvérpár gyanúsításáig, a rendőrségnek sokat segített, hogy egyikük benne hagyta a személyi igazolványát abban az autóban, amellyel elmenekültek. Chérif és Sarif Kouachi felkutatása mindazonáltal egyelőre eredménytelen. A rendőrség csütörtök reggel közölte, hogy szemtanúk jelentkezését várja a támadás minden részletével kapcsolatban.
A hatóságok a terrorfenyegetettség szintjének megemelése mellett további nyolcszáz katonát vezényeltek médiaszervezetek, vallási helyek, kényes közlekedési és más helyszínek védelmére. Csütörtök délre egyperces leállást és csendet kértek a francia nemzettől.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a merénylők, amikor távoztak a helyszínről, azt mondták neki: "Szólhatsz a médiának, hogy ez a jemeni al-Kaida volt". Egy névtelenségbe burkolódzó rendőr szerint is a terrorhálózat jemeni szárnyát gyanítják a háttérben. Az al-Kaida egy szóvivője azt közölte szerdán az AP amerikai hírügynökséggel, hogy nem vállalják a tettet, de úgy fogalmazott, hogy "ösztönzőnek" tartják.


10:19

A legfrissebb hírek szerint a legfiatalabb gyanúsított is őrizetben van

MTI

Őrizetbe vettek hét embert csütörtökre virradóan Franciaországban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni szerdai terrorista támadással kapcsolatban - közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter az Europe 1 rádiónak adott nyilatkozatában.

Egy meg nem nevezett igazságügyi forrás azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a hét őrizetbe vett ember a terrortámadás elkövetésével gyanúsított, szökésben lévő Kouachi fivérek ismeretségi körébe tartozik, és nők is vannak közöttük.

A korábban a támadásban részvétellel meggyanúsított harmadik férfi, a 18 éves Hamyd Mourad is rendőrségi őrizetben van - miután jelentkezett a rendőrségen -, de nem indítottak ellene eljárást. Az I-télé csatorna értesülése szerint azért jelentkezett a hatóságnál, mert megtudta, ő is gyanúsított, ezért tisztázni akarta magát, és diáktársai tanúsítják, hogy a merénylet idején iskolában volt.


10:14

A Pápa tweetje

Windisch Judit


10:13

Az Európai Parlament hamarosan megemlékezést tart

Windisch Judit


10:11

Ma reggel is lövöldöztek

Ferenci Péter

Csütörtök reggel Párizs déli részén is automata fegyverrel lövöldöztek, egy rendőrnő és hivatalnok is súlyosan megsebesült - írja az AFP. Egyelőre nem tudni, hogy az esetnek van-e köze a tegnapi merénylethez.


10:07

Windisch Judit

Lyonban egy mecset mellett robbanás volt - jelentette az orosz tv francia ügynöksége, Ruptly.


10:04

Nem mindenki áll bele a sajtószabadságba

Ferenci Péter

A CNN, a Telegraph, az Associated Press és a New York Daily News is kihomályosította a provokatív karikatúrákat a támadásról szóló cikkeikben. Az Associated Press szóvivője azt nyilatkozta, hogy az AP tartja magát ahhoz a régi szokásához, hogy nem közöl szándékosan provokatív anyagokat. A CNN egy belső körlevélben tajékoztatta a munkatársait, hogyan jeleníthetik meg a kérdéses képeket. A neves lapok és portálok öncezúrája nagy felháborodást keltett az interneten.


10:04

Az Élysée-palota

Windisch Judit

franciaország;zászló; terrortámadás


09:55

Ostromlott Párizs

Windisch Judit

A legmagasabb fokú terrorriasztás azt jelenti, hogy rendőrségi csapatokat vezényeltek a szerkesztőségi székházakhoz, a templomokhoz és vallási intézményekhez. A tömegközlekedési csomópontokba és más érzékeny körzetekbe.


09:54

Ők az áldozatok

Windisch Judit

 • A lap főszerkesztője, Stephane "Charb" Charbonnier, aki a korábbi fenyegetések miatt rendőri védelem alatt állt. 47 évesen halt meg.
 • Jean "Cabu" Cabut, 76 éves karikaturista
 • Bernard "Tignous" Verlhac, 57 évesen lőtték le
 • Georges Wolinski 80 éves volt.
 • Philippe Honore karikaturista, 73 éves volt.
 • Bernard Maris 68 éves volt, az olvasók Uncle Bernardként ismerték
 • Mustapha Ourrad korrektor
 • Isa Cayat, pszichológus, újságíró, a támadás egyetlen női áldozata
 • Michel Renaud vendégszerkesztő
 • Frederic Boisseau, aki a recepciós volt a támadás idején.
 • A két rendőr, Franck Brinsolaro - ő volt Charb testőre - és Ahmed Merabet. Őt lőtték le, miközben sérülten feküdt a földön.


09:47

Emlékeztetőül, hét másik ember mellett őket gyászolják

Windisch Judit

franciaország; párizs; terrortámadás; áldozatok; charlie hebdo

Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut (Cabu), Charb és Tignous, a Charlie Hebdo elhunyt szerkesztője és karikaturistái


09:31

Ma reggeli újságok címlapjai

Windisch Judit


09:30

Windisch Judit

Francois Hollande elnök rendkívüli ülést hívott össze a támadás után. Szerdai beszédében azt mondta, egész Franciaország célpont volt.


09:29

Még a sportlap címlapján is helye van a szolidaritásnak

Windisch Judit


09:28

A rejtőzködő, de világhírű graffiti művész így látja

Windisch Judit


09:27

Tüntetés Párizsban

Windisch Judit

franciaország; terrortámadás; charlie; szerkesztőség; párizs; demonstráció


09:22

A két, szökésben lévő gyanúsított

Windisch Judit

elkövetők;franciaország; terrortámadás; chefin k; said k.


09:21

Amit eddig tudunk

Windisch Judit

 • Három embert gyanúsít a rendőrség a szerdai terrortámadással, a legfiatalabb feladta magát, bár a jelentések szerint ártatlannak vallotta magát. Azt mondta, iskolában volt a támadás idején. A másik két gyanúsítottat nagy erőkkel keresi a rendőrség.
 • A legfrissebb jelentések szerint hét embert tartóztattak le, ők az elkövetők családtagjai vagy társai lehetnek. A CNN jelentése szerint a 18 éves gyanúsítottat nem tartóztatták le.
 • A feltételezett elkövetőket este azonosították, a neveket is nyilvánosságra hozták az újságok. Said Kouachi (34), Cherif Kouachi (32) és Hamyd Mourad (18) követhette el a támadást. A Reuters szerint mindhárman francia állampolgárok.
 • Az egyik gyanúsítottat, Chérif Kouachit, 2008-ban három év börtönre ítélték, mert Irakba toborzott dzsihadista harcosokat Párizs környékén – tudta meg a Le Monde. Mi több, terroristavádakkal 2010-ben is bíróság elé citálták, de bizonyítékok hiányában 2013-ban elengedték. A Le Point című lap emellett úgy tudja, hogy gyanúsítottak a francia titkosszolgálat látókörében voltak.
 • Az elkövetőket egy személyi igazolvány alapján azonosították, ezt az egyik autóban felejtették.
 • A fegyveresek szerda délben mentek be a Charlie Hebdo szerkesztőségébe, 12 embert lelőttek. A támadásban 11 ember sérült meg. A terroristákat a lap egyik munkatársa engedte be a szerkesztőségbe, miután megfenyegették. Ő egy asztal alá bújva túlélte a támadást. A jelek arra utalnak, hogy a támadók szélsőséges iszlamisták voltak, és az iszlámot, illetve Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák miatt gyilkoltak. Rendőrségi források szerint azt kiabálták: „Bosszút álltunk a prófétáért!” Egy, az épület tetején készült amatőr videofelvételen lövések hallhatók, illetve az, hogy valaki azt kiabálja: „Allah akbar!", ami arabul azt jelenti: Isten hatalmas! Az elkövetők kalasnyikovot használtak, pontosan céloztak, tehát profik lehettek.
 • A vezető politikusok világszerte elítélték a vérengzést.
 • Franciaország és a világ sok városában tömegtüntetéseken tiltakoztak a terror ellen és a szólásszabadság mellett.