Folyamatosan romlik a demokrácia Magyarországon

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A Freedom House legújabb jelentése alapján nem csupán az 5-7 évvel ezelőtti állapotokhoz képest, de a tavalyiakhoz képest is szinte minden kategóriában romlott a helyet. Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy a kormány visszaélt a menekültválsággal.


A Freedom House 1-től 7-ig pontozta Magyarországot: az 1-es érték jelöli a demokratikus értékek legmagasabb, a 7-es érték a legalacsonyabb minőségét. A kormányzás demokratikus minősége a tavalyi 3.75-ről például 4-re romlott idén a felmerés szerint. Az indoklásban ez áll: “a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel. Az ilyen jellegű politikai döntések ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássák a társadalom demokratikus működését.”

Ez a kategória 2007-ben 2,25-ön állt, 2009-ben 2,5-ön, az elmúlt években folyamatosan emelkedett, 2013 óta 3,75-ön állt.Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlik az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi
szabálymódosításoknak; az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot jogintézményének a „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való vélhetően
alaptörvény-ellenes kiterjesztésének; továbbá annak köszönhetően, hogy a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok megszűntek pártatlan formában működni.

Továbbá:


A korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlik a számtalan – és nagy értékű közbeszerzéseket is érintő – korrupciós botrány következtében, ami a korrupció mértékének mennyiségi, nem pedig minőségi, változására utal.

Az elkövetkező időszakban sem fog minden változni a jelentés szerint: "A Fidesz-KDNP kormánykoalíció kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is. Habár a koalíció sikeresen konszolidálta pozícióját és semlegesítette első számú kihívóját, a szélsőjobboldali Jobbikot, a Fidesz várhatóan tovább folytatja a jobboldali pólus irányába történő elmozdulását, mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal. Mivel a válság előreláthatóan 2016 során is domináns szerepet fog betölteni mind a hazai, mind pedig az európai politikában, nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, különösképp, mivel más európai országokban is hasonló megoldások merültek fel a közelmúltban."

A jelentés kategóriákra lebontva lent tekinthető meg, a teljes elemzés pedig erre olvasható.