Fogynak a miniszterelnökök a parlamenti válságban – Srí Lankán

Fotó: MTI/EPA / M. A. Puspa Kumara

-

Lemondott a kormányfő Colombóban, hetekkel azután, hogy parlamenti támogatás nélkül kinevezték.


Lemondott szombaton Mahinde Radzsapaksze Srí Lanka-i kormányfő, hét héttel azután, hogy parlamenti támogatás nélkül az államfő kinevezte.

Radzsapaksze lemondó nyilatkozatához mellékelt egy hangfelvételt, amelyen elmondja: azért döntött így, hogy Maitripala Sziriszena államfő kinevezhessen egy új miniszterelnököt.

Sziriszena valószínűleg azt a politikust fogja kinevezni a dpa hírügynökség szerint, akit Radzsapaksze kinevezése előtt, október 26-án leváltott: Ranil Vikremeszinghét. Az új kormányfő valószínűleg már vasárnap leteszi a hivatali esküt, és a januárra kitűzött, előre hozott választásokig lesz hivatalban.

Az államfő azért váltotta le Vkremeszinghét, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta. Egy nappal később az elnök felfüggesztette a parlament működését is - megfigyelők szerint ezzel az volt a célja, hogy időt szerezzen Radzsapaksze számára megnyerni a képviselők támogatását.

Ezt követően elrendelte a képviselők visszatérését a parlamentbe, majd november végén mégis feloszlatta a parlamentet - érzékelvén, hogy nincs meg Radzsapaksze többsége -, és új választásokat írt ki 2019 januárjára. A legfelsőbb bíróság azonban alkotmányossági óvások miatt felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet, és egy alsóbb fokú bíróság december elején ideiglenesen eltiltotta Raszsapakszét miniszterelnöki teendői ellátásától.