Fizetést nem kaptak, ezért megerőszakolhatták a nőket a katonák

Fotó: Europress/AFP/Nichole Sobiecki - képünk illusztráció / Europress/AFP/Nichole Sobiecki - képünk illusztráció

-

Az ellenzék elleni harcok során a dél-szudáni kormány katonái fizetségként szabadon erőszakoskodhattak, áll egy friss ENSZ-jelentésben. Tavaly csak Unity államban 1300 nőt erőszakoltak meg.


Zeid Ra'ad Al Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberjogi főbiztosa szerint az erőszaknak ez a formája és az áldozatok nagy száma, a civilekkel való kegyetlenkedéssel együtt a legrettenetesebb emberi jogi helyzetet teremtette Dél-Szudánban.

Volt nő, akinek, miután a férjét megölték, végig kellett néznie, amint a 15 éves lányát tíz katona megerőszakolja, idézi a jelentés. Egy másik esetben egy hatéves gyerek feje fölött vitatkoztak arról, hogy megerőszakolják és utána lelőjék.

Az ENSZ jelentése szerint a katonák csapatostul erőszakolták meg a nőket, és civileket végeztek ki kegyetlenül. Azokat, akiket az ellenzék támogatásával gyanúsítanak - köztük gyerekeket és fogyatékkal élőket - élve elégették, vagy darabokba vágták. Az ENSZ-től függetlenül az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport azt jelentette, hogy a kormányerők 60 férfit és fiút zsúfoltak össze egy hajó konténerben, ahol az áldozatok megfulladtak.

A világszervezet a felkelőket is azzal vádolja, hogy megsértik az emberi jogokat.

A dél-szudáni kormány vizsgálja a jelentést, de tagadja, hogy a hadsereg katonái civilekkel erőszakoskodtak volna.

Dél-Szudán Afrika legfiatalabb állama, amely 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Ugyanattól az évtől ENSZ-tagállam is. A polgárháború 2013 decemberében tört ki az országban, részben politikai, részben etnikai alapon.