FIFA-letartóztatások: egy botránynak indult, kettő lett belőle

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

Egy amerikai nyomozás borította a bilit, a svájci rendőrség rátett egy lapáttal. A FIFA 9 munkatársát és öt sportmarketing-cégvezért letartóztattak és meggyanúsítottak egy összehangolt szerdai akcióban. Az előállítások egy része Zürichben, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pénteki tisztújító közgyűlésének színhelyén volt.


65 millió font értékű, három évtizedre visszanyúló csalássorozat miatt Svájcban letartóztattak több FIFA-tisztségviselőt az amerikai hatóságok kérésére. Az elfogott tisztségviselőket – a FIFA újrázni készülő elnöke, a svájci Sepp Blatter (fenti képünkön) nincs köztük – Svájc ki fogja adni az alapeljárást kezdeményező Egyesült Államoknak. Emellett a svájci hatóságok maguk is vizsgálat indítottak, mégpedig a 2018-as és 2022-es világbajnokságok körüli állítólagos megvesztegetéseket és pénzmosást illetően.


A razzia az Euronews felvételén


Az amerikai hatóságok szerint a FIFA több tisztségviselője már bűnösnek vallotta magát, például Charles Blazer, a Concacaf-országok (Észak-, Közép-Amerika és a karibi országok) szövetségének korábbi vezetője. A hírek szerint egy brazil marketingfőnök 100 millió fontnyi pénzt kész visszafizetni, José Hawilla, a Traffic Group vezére pedig szintén bűnösnek vallotta magát zsarolásban, pénzmosásban, elektronikus fogadási csalásban és a hatóságok akadályozásában.

A vád szerint a több százmillió dolláros korrupciós ügyek a kilencvenes évek elején kezdődtek, latin-amerikai bajnokságokkal. Az ügyletekről az Egyesült Államokban egyeztek meg és amerikai bankszámlákon keresztül bonyolították le azokat. Az amerikai nyomozók gyanúja szerint több meccsnél és bajnokságnál előfordult lefizetés és megvesztegetés, így vb-selejtezőknél, a Copa de Libertadoresben (Ez a dél-amerikai BL), és a Copa Americán.

Az amerikai igazságügyi miniszter, Loretta Lynch közölte: a gyanúsítás szerint rendszerszintű, mélyen gyökerező korrupcióról van szó. A Mirror brit lap úgy tudja, a nyomozás kiterjed egy sportszergyártó brazil szövetséggel kötött szponzori szerződésére, a 2010-es dél-afrikai vébé odaítélésére és Blatter 2011-es megválasztására.

A rendőrség megszállta a FIFA zürichi irodáját is, amelyet jelenleg terhelő bizonyítékok után kutatva vizsgál át – írja a BBC. A közösségi oldalakon hatalmas visszhangja van a botránynak.A FIFA közgyűlése most pénteken választhat új elnököt – a jelenlegi főnök, Sepp Blatter ötödik mandátumát igyekszik megszerezni. Úgy tudni, Blatter nincs a letartóztatottak között. A jordán Ali Bin al-Husszein herceg – Blatter kihívója – a futball szomorú napjának nevezte a történteket.


Akiket eddig megneveztek

  • Jeffrey Webb - alelnök, a Concacaf-zóna (Észak-és Közép-Amerika, valamint a Karib-térség) országait fociszövetségének vezetője
  • Costas Takkas - Webb brit munkatársa
  • Jack Warner - a FIFA korábbi alelnöke
  • Eduardo Li - a Costa Rica-i futballszövetség elnöke
  • Eugenio Figueredo - alelnök, a dél-amerikai labdarúgó-szövetség, a Conmebol uruguayi elnöke
  • Jose Maria Marin - a FIFA brazil klubbizottsági tagja
  • Julio Rocha - a FIFA nicaraguai tisztviselője


A balhéról már karikatúra is készült


Ketten a ringben

A svájci sportdiplomata Blattert többen csak a foci „sötét hercegének” vagy „Don Blatteronénak” hívják, utalva arra, hogy a hosszú évek óta húzódó korrupciós botrányok és vádak őt mintha érintetlenül hagynák. Ez kiviláglik VS.hu róla írt portréjából is.


„A FIFA üdvözli az eljárást, és teljes mértékben együttműködik a svájci hatóságokkal” – jelentette be Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón.A pénteki elnökválasztáson eredetileg négy jelölt indult volna, de miután néhány napja Luis Figo portugál exvilágsztár és Michael van Praag holland szövetségi elnök visszalépett Ali Bin al-Husszein javára, most már csak a jordániai herceg maradt a ringben Blatterral szemben. Máris felvetődött, hogy a fejlemények miatt az elnökválasztást el kellene halasztani, de a FIFA kommunikációs igazgatója közölte, hogy nem változik a tervezett menetrend. Hangsúlyozta, hogy Joseph Blatter elnök és Jérome Valcke főtitkár nem érintett az ügyben.

A svájci különnyomozás tétje, hogy kiderül-e korrupció a 2018-as oroszországi vagy a 2022-es katari vébé odaítélése ügyében. A tét nem kicsi, a katari tőzsdeindex zuhanással reagált a hírre.