Fideszes vagy jobbikos volt a karcagi Bróker Marcsi?

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Politikai hullámokat vetett a parlamentben a karcagi brókerbotrány. A Jobbik a kormány karcagi tagjait vonná kérdőre az ügyben, az államtitkár viszont a jobbikos képviselőt és az MSZP-t is megpróbálta a Kun-Mediátor Kft-hez kötni.


Kölcsönös vádaskodásig fajult hétfőn délelőtt a parlament ülése, amikor a jobbikos Lukács László György napirend előtt a karcagi brókerbotrányként elhíresült ügyről, az engedély nélkül betéteket gyűjtő, több száz embernek tízmilliárdos kárt okozó Kun-Mediátor Kft-ről beszélt. A képviselő „A karcagi Bróker Marcsi az új Tribuszerné? Jár-e kártalanítás a károsultaknak?” címmel beszélt, és arra utalt, hogy a cég vezetője azért folytathatta éveken keresztül, mert helyben köztiszteletnek örvendett.

Lukács állami kártalanítást sürgetett – erről a Jobbiknak törvényjavaslata is van –, illetve a pénzügyi felügyelet szerepét betöltő Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a polgármester, a megyei közgyűlési elnök, illetve a két, karcagi illetékességű miniszter, Fazekas Sándor és Varga Mihály felelősségét firtatta. Azt állította ugyanis, hogy Karcagon évtizedek óta Fazekas és Varga döntött mindenről, „ők tartottak kézben mindent”.

A kormány nevében Tállai András, az NGM államtitkára válaszolt, aki szerint sem Fazekas, sem Varga nem állt kapcsolatban a botrányban érintett céggel. Két párttal azonban volt kapcsolata a kft-nek – állította Tállai. Az MSZP szerinte rendszeresen tartotta rendezvényeit a cég éttermében, a jobbikos képviselő, Lukács családjának ügyvédi irodája pedig ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a Kun-Mediátor Kft. egyik telephelye.

A miniszteri felszólalás után Lukács személyes érintettség címén kért szót, és azt mondta: Tállai a bíróságon fog felelni a rágalmazó szavaiért. Az adott címen ugyanis egy nagy bérház található, amelyben négy ügyvédi iroda is működik, mégpedig 1989 óta. Szót kért Volner János jobbikos frakcióvezető helyettes is, aki a házbizottság összehívását kezdeményezte az államtitkár szavai miatt. Az elnöklő Hiller István azt mondta: később dönt a bizottság összehívásáról.


Dobrai Sándorné a rendőrség körözési képén


Szombatról vasárnapra virradóra házkutatást tartottak a rendőrök a Kun-Mediátor Kft. vezetőjénél, Dobrai Sándornénál. A rendőrség sikkasztás miatt nyomoz, az eltűnt pénz értéke akár 20 milliárd forint is lehet a károsultakat képviselő ügyvéd szerint.