Fideszen belüli konfliktus lett Kövér László mondataiból

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Nem csak botrány lett Kövér László nőkre vonatkozó szavaiból, de korábban szinte láthatatlan, árnyalatnyi nézetkülönbségek is feltűntek a Fideszen belül. A kormánypárt önmagát a családok barátjának gondolja, kritikusaik viszont ókonzervatív csapatot látnak. És mindkettőre lehet bizonyítékot is találni.


Harmadik napja háborog a magyar közélet Kövér László házelnök vasárnapi, a Fidesz kongresszusán elmondott beszédén, illetve annak nőkre vonatkozó kijelentésén. Kövér azt mondta: a kormánypárt nem kér a „genderőrületből”, azt szeretnék, „ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk!”

A házelnök (és a hozzá felzárkózó Kovács Ákos énekes) konzervatív szavai régóta nem látott tiltakozási hullámot váltottak ki. Az ellenzéki pártok egy emberként ítélték el a szavait, de a közösségi médiában is beindult a tiltakozás, vicces (vagy legalábbis annak szánt) képek, dalparódiák mellett született egy kezdeményezés, amely arra szólít fel, hogy a nők küldjenek negatív terhességi teszteket Kövér hivatali címére.

A vita hevességét jelzi, hogy a Fidesz több női politikusa is elhatárolódott a házelnök kijelentéseitől. Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő, a Fidesz alelnöke az RTL Klubnak azt mondta: bár a népességfogyás valós probléma, ő se akarta soha, hogy bárki megmondja neki, mikor szüljön, erről mindenkinek szabadon kell határoznia. Hasonlóan nyilatkozott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki szerint „senkinek nem mondhatjuk, nem is mondjuk meg, hogyan éljen, hány gyermeket és mikor vállaljon”.

Novák Katalin egyébként felszólalt a vasárnapi Fidesz-kongresszuson is, igaz, beszéde kevesebb figyelmet kapott, mint a házelnöké. Utólag a Facebook-oldalán is közzétette a felszólalás szövegét, amelyben egyebek mellett azt mondta: a családok ügye „a kezdetektől megkerülhetetlenül fontos politikai közösségünknek, a Fidesznek”. Az államtitkár hosszan sorolta, milyen intézkedéseket hozott a kormány annak érdekében, hogy „egyre többen tudják kimondani, hogy vállaltak még egy gyermeket”.


Kulturális kérdés?

A házelnök bár nem bánta meg a szavait, de némi magyarázkodásra kényszerült. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: azért beszélt erről a kérdésről, mert fontosnak tartja, hogy „a közbeszéd részévé váljon az, hogy itt nem babra megy a játék”. Az Európa népeire jellemző demográfiai válság ugyanakkor Kövér szerint nem csak anyagi kérdés – hiszen például Németországban is fogy a népesség –, hanem „ez egy kulturális, civilizációs kérdés is”.

Ez is mutatja, hogy a vita lényege igazából független a kormányzati intézkedésektől – a magyar közélet egyik sajátossága épp az, hogy a szimbolikus kérdések mindig érdekesebbek, mint a kézzelfogható dolgok. Kövér megszólalása nyomán újból fellángolt a vita a Fidesz-kormány nő- és családképéről. A kormánypárt eléggé maszkulin szervezet: a 2014-ben megválasztott képviselőiknek kevesebb mint hét százaléka nő, a kormányban pedig csak két államtitkár, Novák Katalin mellett Czunyiné Bertalan Judit képviseli őket.

Ebből a szempontból is érdekes Novák felszólalása, amelyben mintha ellentmondott volna Orbán Viktor miniszterelnöknek is. A kormányfő ugyanis egy tavaszi, zártkörű beszélgetésen azt mondta, hogy a politika egyszerűen nem való a nőknek. Az államtitkár mintha csak erre válaszolt volna, mikor azt mondta: „Vannak, akik azt mondják, nem való a nőknek a politika kegyetlen világa. Kérdem én, a férfiaknak való? Kinek való?” Majd arra szólította fel a küldötteket, hogy „bízzunk a magyar nőkben!”


Nem ma kezdték

A Fideszben ugyanakkor régóta tetten érhető egy olyan, konzervatív felfogás, amely a demográfiai problémák forrását nem a társadalmi változásokban (a tanulás elhúzódása, a nők egyre magasabb végzettsége) vagy a gazdasági problémákban (munkavállalási nehézségek, alacsony fizetések) látja, hanem a nemi szerepek változásában. Ebben a felfogásban a nők azért nem vállalnak gyereket, mert a világ elhitette velük, hogy többre hivatottak, mással kell foglalkozniuk, és tehernek tekintik a gyereket.

Ennek a legdurvább megfogalmazása egy fideszes képviselő, Varga István szájából hangzott el még 2012-ben. A parlament egy népi kezdeményezést tárgyalt arról, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak, mikor Varga azt mondta: a nők az emancipáció és az önmegvalósítás mellett elfelejtettek szülni. Szerinte „az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé", és fel sem merülne a családon belüli erőszak, ha egy családban három, négy, öt gyerek születne. A kijelentés akkora felháborodást keltett, hogy Varga kénytelen volt bocsánatot kérni, a büntető törvénykönyvbe pedig bekerült a párkapcsolati erőszak mint tényállás.