Fico: Nincs szükségünk különféle vallásúak és kultúrájúak gettóira

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

A szlovák és a cseh miniszterelnök elismerte, segítenének Bulgáriának és Macedóniának egy védővonal kialakításában a görög határukon.


Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától. Mindketten külön-külön arra a hírre reagáltak, amely szerint Németországot állítólag nyugtalanítja az a téma, amely a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetőinek hétfői prágai csúcstalálkozóján kerül terítékre. A résztvevők a tervek szerint ugyanis tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán. Sobotka a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: a közép-európai országok készek segíteni ezeknek az országoknak, hogy lezárják határaikat Görögországgal, így megfékezhetik a migránsok tömeges áramlását.

„A visegrádi 4-ekben tudatosult, milyen fontos a Nyugat-Balkánra helyezni a hangsúlyt, szolidárisnak lenni a nyugat-balkáni országokkal és segíteni nekik határaik megvédésében” – mondta a cseh miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a V4-ek rendőrei már most is segítenek a macedón határon, és készek fokozni a segítséget.


Robert Fico a TA3 televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a menekültkvóták ellen emelte fel szavát. Szlovákia egyetlen migránst sem fog „diktátum alapján” befogadni területére. „Nincs szükségünk különféle vallással és kultúrával rendelkezők gettóira” – szögezte le, hozzáfűzve, hogy azokat az embereket nem lehet normális módon integrálni, és ugyanolyan problémákat fognak okozni, mint amilyeneket Németországban és Brüsszelben.


Fico megállapította: nem Szlovákia okozta azoknak az országoknak a széthullását, ahonnan a menekültek érkeznek, Szlovákia soha „nem hívta meg” őket. Pozsony elutasít mindenfajta menekültkvótát – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott.

„Emberek ezrei hömpölyögnek naponta térségünk felé mindenfajta ellenőrzés nélkül, fenyegetést jelentenek számunkra. Ez a legnagyobb veszély, amely megállíthatja a gazdasági növekedést az Európai Unió egész területén” – mondta Fico, aki szerint ha a határokat lezárnák, ha bevezetnék a határellenőrzést, ha korlátoznák a személyek és áruk szabad áramlását, az felmérhetetlen hatással lenne a gazdasági növekedésre.