Ferenc pápa megkegyelmezett a spanyol szivárogtatónak

Fotó: MTI/EPA/AP POOL / GREGORIO BORGIA

-

Lucio Vallejo Balda prelátus a szentszék pénzügyeit lopta ki újságíróknak.


Ferenc pápa megkegyelmezett a titkos dokumentumok ellopása miatt elítélt spanyol prelátusnak - közölte kedd este a Vatikán.

A szentszéki közlemény szerint Lucio Vallejo Balda prelátust feltételesen szabadlábra helyezték. A katolikus egyházfőn abból a megfontolásból kegyelmezett meg neki, hogy letöltötte a fogdában büntetésének több mint a felét. A prelátus nem marad szentszéki alkalmazásában, a továbbiakban a spanyolországi astorgai egyházmegyében fog szolgálni.

Az 55 éves prelátust azzal vádolták, hogy bizalmas pénzügyi dokumentumokat juttatott ki a Vatikánból, amelyeket Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságírók közöltek a tavaly októberben megjelent könyveikben.

Hasonlóképpen lopással és bűnszövetkezéssel vádolták a világi Francesca Immacolata Chaouqui olasz állampolgárt, aki 2013-2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottsága (COSEA) tagjaként dolgozott a Vatikánban.

A vatikáni bíróság júliusban felmentette a két újságírót, a prelátust azonban 18 hónap szabadságvesztésre ítélte. Chaouqui 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A Vatileaks 2 néven elhíresült ügy tavaly november elején robbant ki, amikor a vatikáni csendőrség őrizetbe vette a prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát.

A két újságíró egy hónappal korábban megjelent könyveiben a Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepeltek. A könyvek az egyházat kapzsi és korrupt intézményként mutatták be, ahol Ferenc pápa reformjai a régi garnitúra ellenállásba ütköznek. A vatikáni ügyészség szerint a dokumentumok mellett Balda és Chaouqui nyolcvanhét titkos vatikáni jelszót is átadott a két olasz újságírónak a COSEA internetes adatbankjába való belépéshez.

Az ügy során számos bírálat érte a katolikus egyházat, egyebek közt azzal vádolták a Vatikánt, hogy el akarja hallgattatni ellenfeleit és elfojtja a sajtószabadságot.