Ferdepályás lifteket tennének az M3-as metróba

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az aktív, elektromos kerekesszék, valamint a mopedek is elférnének benne.


A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatónak tartja, hogy ferdepályás liftekkel biztosítsák a mozgáskorlátozott emberek közlekedését az M3-as metró azon megállóiban, amelyekben a feltételek nem adottak hagyományos liftek kiépítésére. A szövetség közleményében azt írták: az egyeztetések szerint az M3-as metró hat megállójában – Kálvin tér, Corvin negyed, Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Ferenciek tere, Klinikák – ferdepályás liftekkel történne az akadálymentesítés.

A MEOSZ csak olyan ferdepályás liftet talál elfogadhatónak, amelyben az aktív kerekesszékek, az elektromos kerekesszékek és elektromos mopedek is elférnek. Mivel ilyen eszközök még nincsenek használatban Magyarországon, számítanak a kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésére is.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a Pöttyös utcai és az Ecseri úti megállóban műszakilag megoldható hagyományos liftek kialakítása, ami megállónként nem éri el az egymilliárd forintos költséget. A megbeszélésre azután került sor, hogy a MEOSZ megállapodott a kormánnyal és a fővárossal, hogy az M3-as metró 20 állomása közül már 18 akadálymentes lesz.