Fenyegetésre panaszkodnak a reggeli akciók szervezői, de nem adják fel

Fotó: MTI / Vajda János

-

Reggel 8 és 10 óra között sztrájkolt a kisebbik tanárszakszervezet, a PDSZ, és fekete ruhás szolidaritó-tiltakozó akciót szerveztek az egészségügyi dolgozók is. Nem szólt különösebben nagyot az akció, összesítések délutánra érkeznek majd, a szervezők gyorsértékelésükben fenyegetésre panaszkodtak. Sándor Mária azt mondja, ezek után csak azért sem adja fel.


Kétórás sztrájkot tartott reggel a kisebbik tanári szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az akcióhoz csatlakozott Sándor Mária is, aki fekete pólós akciót hirdetett a tanársztrájk idejére. A Facebookra folyamatosan érkeztek a fekete pólós képek a kórházi dolgozóktól, és több iskola előtt is voltak szimpatizánsok, fekete szalagos akciók de ezeken kívül igazán látványos eredménye nem nagyon volt az akciónak, a János kórházban például senki nem ment feketében, a budapesti Szent István Gimnázium előtt féltucatnyi volt tanár demonstrált csendesen, a Radnóti Gimnáziumból kijövő diákok viszont azt mondták, iskolájuk pénteken nem csatlakozott az akcióhoz.


A kőbányai Szent László Gimnázium tanári kara megtartotta a munkabeszüntetést


„Nem az a legfontosabb, hogy hányan vettek részt ténylegesen a mai sztrájkban, hanem, hogy sikerült vele az egész ország figyelmét felhívnunk az oktatásban és az egészségügyben uralkodó állapotokra” – ezt mondta a VS.hu-nak Mendrey László, a reggeli demonstráció egyik főszervezője, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

Mendrey László szerint előzetesen „az ország minden részéről, nagyon sok intézményből” kaptak visszajelzést, hogy sztrájkolni fognak, de a PDSZ azt kérte a résztvevőktől, ma délután kettőig küldjék el, melyik iskolában hányan vettek részt az akcióban, így délutánra lesz pontosabb összesítésük.


A sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállalók demonstrálnak a miskolci Herman Ottó Gimnázium előtt


„A kormányzat minden módon igyekszik ellehetetleníteni a legális munkabeszüntetéseket a hatályos jogszabályok felhasználásával. Szinte már csak azt nem írták elő nekünk, hogy kötelesek vagyunk tanítani a sztrájk közben. Vállaltuk, hogy bent leszünk az intézményben, vállaltuk, hogy vigyázunk a gyerekekre, mindent elvállaltunk, hogy demonstrálhassunk, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra” – mondta a PDSZ elnöke. Hozzátette: saját intézményében, a Bárczy Géza Általános Iskolában a 600 diák nagy része reggel be sem ment, akik mégis, azok felügyeletét természetesen megoldották, illetve néhány osztálynak megtartották az óráit.

A Tanítanék Mozgalom mozgalom társelnöke, Törley Katalin azt mondta lapunknak: iskolájukban, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban összesen 77-en, tanárok, technikai dolgozók, takarítók sztrájkoltak, a teljes dolgozói létszám kétharmada.


Törley Katalin


„A sztrájk ideje alatt megalakítottuk a Kölcsey Gimnázium Fekete Kockás Körét, és megbeszéltük a mozgalom 12 pontos követeléslistáját. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a legfontosabb pont a tanulói terhek csökkentése, először ennek kell teljesülnie” – mondta.

A Kölcseybe is sok diák nem ment be reggel, ami Törley Katalin szerint egyértelműen a szülők részéről vállalt szolidaritás jele. A többiek felügyeletéről gondoskodtak. „Mi nem, de több intézményben tapasztaltak a kollégák külső nyomást a fenntartó részéről, hogy ne vegyenek részt a sztrájkban, mert rosszul járhatnak” – mondta Törley Katalin.

A Sonline szerint egy somogyi településen a sztrájk előtt a polgármester összehívta az összes pedagógust, és indulatos hangon közölte velük: felhívták a minisztériumból, és megfenyegették, ha lesz pedagógus sztrájk, akkor nem nyernek több támogatást pályázatokon. A településen végül nem sztrájkoltak.


Tiltakozók a Péterfy Sándor utcai kórház előtt


Sándor Mária, az egészségügyben szervezett feketepólós-demonstráció főszervezője azt mondta lapuknak, társai telefonos tájékoztatása alapján a Szent Imre-, az István-, a Péterfy-, és a János Kórház dolgozói közül is többen demonstráltak, az intézmények előtt pedig civilek, pedagógusok jelentek meg, szolidaritásukat kifejezendő. „Pécsen, Baján, Szekszárdon, Kecskeméten is volt demonstráció, egyelőre ezek jutottak el hozzám, de folyamatosan kapom a telefonokat” – mondta.

Az ugyanakkor szomorú Sándor Mária szerint, hogy több helyen is az történt, hogy a kórház dolgozói kimentek a demonstrálókhoz, és elmondták nekik: legszívesebben ők is tüntetnének, de megfenyegették őket, hogy elveszíthetik állásukat, ha fekete pólót húznak. „Volt, aki éppen csak kiszaladt hozzánk, mert félt, esetleg éppen lefényképezik, vagy felveszik kamerával, és ebből baja lehet” – mondta Sándor Mária. Hozzátette: ezek után biztos nem fogja feladni a közéleti szerepvállalását.


Sándor Mária egy korábbi rendezvényen