Feminista kormánya van Svédországnak

Fotó: AFP / CLAUDIO BRESCIANI / TT

-

Ezt az új miniszterelnök állítja. A huszonnégy tagú kormány tizenkét férfiból és tizenkét nőből áll. A magyar kormányban egyetlen női miniszter sincs, és a női képviselők aránya is tíz százalék alatti a parlamentben.


Egyenlő arányban vannak nők és férfiak az új stockholmi kormányban. Stefan Löfven svéd miniszterelnök, a választásokon győztes szociáldemokrata párt vezetője pénteken tette közzé az új kormány névsorát.

A Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt és a Zöld Környezetvédő Párt együtt a szavazatok 38 százalékát szerezte meg a szeptember 14-i választáson, és emiatt kisebbségben fog kormányozni. Szakértők szerint ez lesz az utóbbi évtizedek leggyengébb stockholmi kormánya.

A huszonnégy tagú kormány tizenkét férfiból és tizenkét nőből áll, a miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, hogy az új svéd kormány egy feminista kormány. A kormányfő a szociáldemokrata párt gazdaságpolitikai szóvivőjét, Magdalena Anderssont nevezte ki pénzügyminiszternek, a külügyi tárcát pedig a szintén szociáldemokrata Margot Wallström fogja vezetni. A zöldek a környezetvédelmi, az oktatási és a pénzügyi piaci minisztériumot kapták.

A feminista svéd kormány bemutatásának a napján Magyarországon egy szemináriumon keresték diplomaták, szakemberek, politikusok a magyar nőket a politikában. Magyarországon helyi szinten mintegy 20 százalékos a női képviselet aránya, és ez a felsőbb szinteken fokozatosan csökken. Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete azt a kérdést tette fel: hogyan lehetséges, hogy ennyi magasan képzett, erős és aktív nő van ma Magyarországon, és mégis ez az egyetlen olyan európai állam, amelynek kormányában nincsen női miniszter és tíz százalék alatti a női képviselők aránya a parlamentben?

A 2014-es parlamenti szavazás utáni és az október 12-én esedékes önkormányzati választások előtti hazai körkép bemutatására hivatott rendezvényen a résztvevők többsége úgy vélte, a női képviselet erősítése a tudatos szelekció, a mentorálás, az önmenedzselés és az összefogás által valósulhat meg a jövőben.