Félpályás útlezárással tiltakozik a LIGA

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / István Hajdu

-

Módosítani kellene Gaskó István szerint a sztrájktörvényt, illetve a munka törvénykönyve munkavállalókat hátrányosan érintő részeit is. Volt idő, amikor a LIGA még sikeresen tárgyalt a mostani kormánypártokkal, mára viszont Gaskó szerint „a társadalmi párbeszéd szinte teljesen megszűnt Magyarországon”.


December 15-ére félpályás útlezárásokat szervez a LIGA szakszervezet, hogy így tiltakozzon a munkavállalókat hátrányosan érintő döntések ellen – jelentette be mai budapesti sajtótájékoztatóján Gaskó István. A LIGA Szakszervezetek elnöke szerint nem megfelelő a cafeteria kormány által tervezett módosítása, megoldást kell találni a hamarosan lejáró korkedvezményes nyugdíjra, illetve módosítani kell a sztrájktörvényt és a munka törvénykönyve munkavállalókat hátrányosan érintő részeit is.


Gaskó hozzátette: mielőbb szeretnének megállapodni a jövő évi bérekben, azt viszont problémásnak tartja, hogy 200 ezer forint felett a béren kívüli juttatások adóterhe 15 százalékkal nő. (Ez nem vonatkozik a SZÉP-kártyára kért összegekre.) A LIGA egyébként a SZÉP-kártyát jó eszköznek tartja a rövid távú kiadások kiegészítésére, de a hosszú távú megtakarításokat, így az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is fontosnak tartja. Így itt sem szeretné, ha változna az adókulcs.

„A társadalmi párbeszéd szinte teljesen megszűnt Magyarországon” – jelentette ki Gaskó, és emlékeztetett rá, hogy november 21-én már több, a munkavállalókat hátrányosan érintő döntés ellen tiltakozott a LIGA. Elmondása szerint viszont sem ez, sem a kormánnyal való tárgyalás nem vezetett eredményre, ezért döntöttek a december 15-ei félpályás útlezárás mellett.

Volt, amikor sikeres volt a tárgyalás Gaskóék és Orbán közt: 2011-ben például sajtótájékoztatón jelentették be, hogy sikeres volt a szakszervezeti nyomásgyakorlás, és 2013 végéig kifizetik a vasutasoknak a Cargo-pénzt.Most Gaskó kiemelte: a LIGA 2011-ben a munka törvénykönyvének tárgyalása idején már tartott hasonló félpályás útlezáró akciót, akkor 1500 autóval csaknem 90 helyszínen tiltakoztak; most még több résztvevőt remélnek. December 15-én reggel 7 és 16 óra között tiltakoznak majd.