Félnek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének gyilkosai

Fotó: Royal Malaysian Police / HANDOUT

-

Igazságtalan bírósági eljárástól tartanak a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsított két nő ügyvédei, akik szerint a malajziai rendőrség továbbra sem adta át a biztonsági kamera felvételeit és több fontos dokumentumot a védelemnek.


A gyanúsítottak közül csak az indonéziai Siti Aisyah és a vietnami Doan Thi Huong van őrizetben, őket csütörtökön bilincsbe verve és golyóálló mellényben szállítottak a bíróságra. A 45 éves Kim Dzsong Nam meggyilkolásában érintett négy észak-koreai gyanúsított - a rendőrség közlése szerint - a bűntett napján elmenekült az országból.

„A vádlottól nem lehet megtagadni az igazságos tárgyaláshoz való alapvető jogot" - jelentette ki Aisyah ügyvéde, Gooi Soon Seng. Az ügyvéd elmondta, hogy továbbra is várja a rendőrségtől a videofelvételeket és a három észak-koreai férfi vallomását, akiket kihallgattak, majd elengedtek. „Egyik fél sem törekedhet igazságtalan előnyökre a háta mögött fegyvereket rejtegetve"- szögezte az ügyvéd.

A bíró a tárgyalást május 30-ig elnapolta.

A két nőt azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt fröcsköltek Kim arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. Mindketten azt vallották, úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás televíziós játék felvételében vesznek részt. Ha bűnösnek találják őket, halálos ítéletet is kiszabhatnak rájuk.

A négy észak-koreai férfi a gyilkosság napján távozott Malajziából, feltehetően Phenjanba. Másik három társuk a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségre menekült, márciusban pedig Malajzia engedélyezte, hogy elutazzanak. A rendőrség közölte: kihallgatta a három férfit, és nem talált okot az őrizetbe vételükre. Gooi szerint azonban egyikük kulcsfontosságú a védelem szempontjából. Az ügyvéd szerint az Aisyah által csak Jamesként ismert Li Dzsi U vette rá a nőt, hogy részt vegyen a kandi kamerás játékban. A nő napokig olajat vagy paprikaszószt kent az áldozatok arcára bevásárlóközpontokban, szállodákban, repülőtéren, és minden „szereplésért" 100-200 dollárt kapott.

Malajzia közvetlenül soha nem vádolta meg Észak-Koreát a gyilkosság elkövetésével, de a feltételezések szerint Phenjan így akart megszabadulni a vezető elit régóta száműzetésben élő tagjától - írta az AP amerikai hírügynökség.