Felmentették a venezuelai főügyészt

Fotó: AFP / STR

-

Luisa Ortega Díaz eddig a rezsim embere volt, de vizsgálatot indított a választási csalások miatt. Pert is indíttathat ellene az ellenfeleivel kegyetlenül leszámoló elnök.


A venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés elmozdította hivatalából Luisa Ortega Díaz főügyészt, mert a legfelsőbb bíróság elegendő bizonyítékot talált perbe fogására. Díaz sokáig kitartóan támogatta a szocialistákat, de végül Nicolás Maduro elnök ellen fordult. A főügyész a hét közepén bejelentette, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen.

Díaz hivatalát az eddigi emberi jogi ombudsman, Tarek William Saab veszi át. Az ellenzék bírálta Saabot, mert szemet hunyt a hatósági túlkapások fölött.

"Az alkotmányozó nemzetgyűlés megoldja Maduro politikai gondjait, kvótákat határoz meg és felkoncolja az intézményeket" – mondta José Manuel Olivares ellenzéki képviselő.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmát egy politikai intézmény sem korlátozhatja. A testületnek jogában áll átírni az alaptörvényt, átrendezni az állami intézményeket és engedélyezheti Madurónak a rendeleti kormányzást. Az 545 tagból álló, ellenzéki bojkott mellett megválasztott nemzetgyűlés első ülésén legfeljebb két évben határozta meg működésének időtartamát.

A Mercosur dél-amerikai gazdasági szervezet határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a demokratikus normák megszegésére hivatkozva. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, és sürgették Madurót, hogy engedje szabadon a foglyokat és azonnal indítsa el a politikai átmenetet. A rendelkezést csak akkor függesztik fel, ha a többi tag úgy látja, hogy Venezuelában helyreállt a demokratikus rend.

"Azt mondjuk: elég volt! Elég volt a halálból, elég volt az elnyomásból. Nem engedhető meg a nép ilyen mértékű kínzása" – mondta Aloysio Ferreire brazil külügyminiszter a Mercosur ülése után.

A szervezet alapító okirata nem rendelkezik a tagkizárásról. A Mercosur decemberben egyszer már felfüggesztette Venezuela tagságát, de a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztása, valamint a folyamatos tüntetések és az ellenzéki hangok elfojtása nyomán tovább szigorított álláspontján.