Félkészen adják át a Várkert Bazárt

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

A Várkert Bazár felújításának első üteme éppen a választások előtt fejeződik be. A nyilvános átadási ünnep április 3-án lesz, amit három napos programsorozat követ. A teljes rekonstrukciót a tervek szerint nyár végére fejezik be.


Körülbelül még nyolcszázan dolgoznak a területen, az első szakaszban az Ybl Miklós tervezte épületeket hozták rendbe. L. Simon László, a Várkert Bazár megújítását irányító kormánybiztos a projekt keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, minden „példátlan gyorsasággal” zajlik. A budavári Semmelweis Orvostörténeti Múzeum százmilliós nemzeti forrásból megvalósuló felújításával kapcsolatban jegyezte meg, hogy meghirdetéstől kivitelezésen át megvalósításig három hónap alatt mindent lezavartak.


-


30 milliós csinnadratta

A Várkert Bazár átadása körüli programok az április 6-i választások mellett Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulójához kötődnek. Április 4. és 6. között három kiállítást lehet megtekinteni Ybl és Bazár témában, de akinek ez nem elég, azt „korhű jelmezbe öltözött idegenvezetők” vezethetik körbe a területen. Az április 3-i nyilvános megnyitóra tömeget várnak, az emiatt lezárt rakparti területekről és módosított BKV járatokról tájékoztatni fogják az embereket. Beszédet tart Orbán Viktor miniszterelnök, köszöntőt mond Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és L. Simon László. Megszólalnak majd a fanfárok, fellép háromszáz művész - köztük például Kokas Katalin, Sebestyén Márta és Miklós Erika, de lesz kórus, táncol majd az Experidance. A Magyar Nemzeti Bank 3-án délután, a kiállítások megnyitóján mutatja be az Ybl-évfordulóra készült emlékérmét. Az összesen több mint 30 millió forintból megvalósuló megnyitó pompáját részben az EMMI kultúráért felelős államtitkársága finanszírozza. L. Simon elmondása szerint a Várgondnokság 20 millió forintot kapott. Ezen kívül Kerényi Imre személyes, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által kezelt keretéből is költnek a megnyitóra. Az innen befolyó támogatás „bizonyos programrészek lebonyolítására” megy el. „Azért is van szükség arra, hogy az EMMI-s és a KIM-es forrásokat bevonjuk, mert egy sor olyan dolgot valósítunk meg ebben a 3-4 napban, ami nem része az EU-s pályázatnak” - mondta L. Simon.

-


Az Új Széchenyi-terv Közép-magyarországi Operatív Programja keretében, főleg uniós forrásból kivitelezett Várkert Bazár fejlesztési projekt büdzséje 6,7 milliárd forint. A régen kult ifiparkként működő, például Edda koncerteknek helyet adó épületegyüttes a világörökség része, és még szerepel a különösen veszélyeztetett műemlékek listáján. A fejlesztés két vonalon fut: az egyik foglalkozik az épülettel, a másik a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretében a könnyebb megközelítéssel. Körülbelül összesen 10 milliárd forintos összegről van szó, a lebonyolító a Budavári Önkormányzat. Ide tartozik a Lánchíd utca felújítása, mozgólépcsők és átlátszó panorámaliftek építése, és egy közel háromszáz férőhelyes mélygarázs felhúzása is. Épül még összesen 2500 négyzetméternyi időszaki kiállítótér az északi és déli palotákban, melynek a kihasználásával kapcsolatban L. Simon újságírói kérdésre annyit mondott, a „kiállítótér funkciója kiállítótér.” Az épületbe megálmodott cukrászda, elegáns étterem, hungarikumokat árusító bolt és irodák üzemeltetésével az átadó és a választások után fognak foglalkozni. A második ütemben a nyár végéig készül el véglegesen a 900 négyzetméteres fullextrás rendezvényterem és alatta az említett mélygarázs. A tervek szerint ugyaneddig befejezik a budavári királyi kertek felújítását, két új villamosmegálló és egy dunai kikötő építését. Nyárra meglepetés kiállítással is készül L. Simon, amiről pont ennyit mondott el.


Csúszás

A kormány szeretett volna mindent befejezni még tavasszal, de február elején módosította rendeletét. A kivitelező a Swietelsky és West Hungária Bau. A West Hungária több építkezésen is együtt dolgozik a Fidesz gazdasági köreihez közel álló Közgéppel, így például a győri mélygarázson és az őrségi hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésén. A West Hungária és a Swietelsky Magyarország építette részben a még a szociálliberális városvezetés által megrendelt, félig üresen kongó Bálnát is. A pontos forrásokról L. Simon azt mondta, tételesen csak az április programok után nyilatkozna. A bazárról és a programokról bővebben tájékozódhat itt.

Korrekt dolog

Az Átlátszó.hu kérdésére, miszerint etikus-e a választások előtt politikai rendezvényt tartani közpénzből, L. Simon László azt mondta, nem pártpolitikai rendezvényről lesz szó. Válasza szerint valaki szerint etikus, más szerint pedig nem, de ő nem kívánja értékelni azt a rendezvényt, aminek a szervezője, résztvevője. „Ezekről hosszasan lehet beszélgetni, mély értelmiségi vitát folytatni, de azt gondolom, hogy az elmúlt időszak egyik legjelentősebb műemléki felújításának átadásánál teljesen korrekt dolog, hogy a miniszterelnök mond avatóbeszédet.”


-