Feljelentést tesz az Országos Roma Önkormányzat az őt ért vádak miatt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Csütörtökön este reagált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) mindarra, amit az önkormányzat ügyeit átnéző Alternatív Vizsgálóbizottság felhozott ellene. Az ORÖ szerint a szervezetet, volt és jelenlegi vezetőit az elmúlt hetekben „alaptalan és nemtelen támadások” érték.


Az állítások minden valóságalapot nélkülöznek, és a „nem létező, magukat alternatív vizsgálóbizottságnak nevező” emberekhez köthetők – áll az ORÖ csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Kiemelik, hogy a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége „az elkövetőkkel szemben” rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz. Az utóbbi esetében a szervezet sérelem díj megállapítását is kéri, a pénzt közérdekű célra kívánják felajánlani.


Makai István, az ORÖ hattagú Alternatív Vizsgálóbizottságába két tagot delegáló Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint több száz millió forintos visszaélések történtek 2011 óta az ORÖ-nél. Makai István szerint az egyebek mellett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével, közokirat-hamisítással kapcsolatos gyanújukat és feljelentéseiket dokumentumokkal tudják alátámasztani. A vizsgálóbizottság létrejöttét még február elején jelentette Vajda László, Lakatos Oszkár, Makai István és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője. Azt mondták, hogy a vizsgálóbizottság feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése. Elsősorban a Híd a munka világába programot, azaz a szociális foglalkoztatási szövetkezetet vizsgálják.


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást az ORÖ-nél ismeretlen tettes ellen.