Felfordította a jégtorlaszok közé szorult kompot a Tisza

Fotó: MTI / Ruzsa István

-

Egyre kisebb a remény, hogy a szerkezetet sikerül kiszabadítani a folyóból.


Még mindig a jég fogságában vesztegel a folyó medrében, a kompkikötőtől mintegy 25 kilométerre a tiszacsegei komp, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár – mondta a település polgármestere. Estére az erős jégmozgás feje tetejére állította a kompot.

Szilágyi Sándor szerint kedd hajnalban egy órakor indult meg az addig teljesen beállt jég a csegei partoknál, és fél óra múlva már eltűnt a komp a szemük elől.

A hétfői eseményekről készült videókat itt lehet megnézni.Az elszabadult vízi jármű 25 kilométert sodródott a jeges árban kedd délutánig, most a tiszafüredi hídtól két-három kilométerre északra vesztegel a folyó medrében, ott, ahol ismét beállt a jég.

A polgármester kedden kora este azt mondta, hogy az erős jégmozgás feje tetejére állította a mintegy 80 tonnás kompot. A komp továbbra is a jég fogságában van, és egyre kevesebb a remény arra, hogy ki tudják szabadítani a folyóból, valószínűleg el fog süllyedni – mondta.

A jeges ár a tiszacsegei kompnak a Tisza fenekén lévő drótkötelét hétfő reggel sodorta el, ami berántotta a parton lévő járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki hétfő délután.