Feldarabolják a Corvinust, nagy balhé várható

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Meg vannak számlálva a napjai a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának. Úgy tudjuk, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják. Egyetemi forrásaink szerint a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák.


Több egymástól független forrásból származó információink szerint holnap fél egykor dolgozói állománygyűlésen jelenti be a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolását az intézmény vezetése. A gyűlés a BCE Budai Campus Villány úti épületének dísztermében lesz.


A VS.hu információi szerint az alábbi forgatókönyv szerint szűnhet meg a BCE Budai Campusa:
  1. A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
  2. A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
  3. Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik.
Úgy tudjuk, a kiköltözést követően a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesíti az állam. Egyetemi forrásaink meg nem erősített információja szerint a vételárat a kormány a Budai Vár rekonstrukcióját jelentő Hauszmann-terv megvalósítására fordíthatja. A kormány reményei szerint a rekonstrukció uniós támogatású lesz, a volt corvinusos ingatlanok vételárát a projekt önrészére fordítaná a kormány. (A kormány azóta cáfolta, hogy a felsőoktatási átalakításnak bármilyen köze lenne a Hauszmann-terv finanszírozásához.)Nincs megerősítés, de cáfolat sincs

Az egyetem átszervezéséről megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely nem cáfolta, de nem is erősítette meg értesülésünket, konkrétumokat pedig egyáltalán nem közölt:


A magyar felsőoktatás strukturális átalakításának szükségességéről és lehetséges irányairól a széles körben egyeztetett és Kormány által elfogadott „Fokozatváltás a felsőoktatásban”című stratégia tartalmaz részletes információkat. Az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el az érintett intézményekkel és azok gazdasági és társadalmi környezetével, ezért az Önök által feltett kérdésekre a későbbiekben tudunk válaszolni. A minisztérium az érintett intézményekkel való egyeztetés megkezdése után az átalakítás irányairól részletes tájékoztatást fog adni.”Viharos állománygyűlés jöhet

A BCE Budai Campusa 2004. szeptember 1-től működik, ekkor lett a kertészettudományi kar, az élelmiszer-tudományi kar és a tájépítészeti kar a korábbi „közgáz”, azaz a Budapesti Corvinus Egyetem egyetem része. (Megelőzőleg a gödöllői egyetemen működött mind a három kar, amelyek a 90-es években a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Egyetem a Szent István Egyetembe olvadt.) Úgy tudjuk, a Budai Campus megszüntetése már korábban is felmerült, de akkor az egyetem vezetőségének ellenállásán megbukott. Információink szerint a budai karok megszüntetésével szemben jelentős dolgozói és hallgatói ellenállás van kibontakozóban, így talán azt sem túlzás mondani, hogy viharosnak ígérkezik a holnapi állománygyűlés.