Felcsúti kisvasút: egy jelentkezőre számítanak a 600 milliós tenderen

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Eddig csak kormányhatározat volt, hogy kiemelt beruházásban valósul meg a felcsúti kisvasút, most a pályázati győzelem is garantált.


Az Átlátszó.hu adta hírül, hogy 2015 elején megjelent az a pályázati kiírás, amelynek alapján a Közép-Dunántúl régióban valaki kisvasutat építhet. Az érdeklődők március 20-áig nyújthatják be projektjavaslataikat, amelyekből egyet fognak majd támogatni. Azt nem tudni, hogy a Puskás Akadémián kívül pályázik-e más.


A támogatott projektjavaslatok várható száma viszont egyértelmű: a pályázati kiírás szerint 1 darab. Márpedig a térségben a felcsúti kisvasút ötlete ismert, annál is inkább, mert a kormány még 2013 októberében úgy határozott, hogy a felcsúti kisvasutat kiemelt beruházássá nyilvánítja. Egyben elkülönített rá 600 millió forint uniós forrást. A most futó tenderen 200 és 600 millió forint közötti összegre lehet pályázni.

Az Átlátszó.hu a felcsúti kisvasút részletes terveit is megszerezte, melyekből kiderül, hogy nem egész 6 kilométeren egyetlen vágány épülne. A vasútvonal öt telken megy át, ebből négy a focialapítványé, egy pedig Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteré.

Két új állomás épül, a Puskás Akadémia és az Alcsútdobozi Arborétum állomások; a harmadik állomás a már 2011-ben felújított Felcsút állomás, ahol most üzemcsarnok is épül a vonal vasúti járműveinek karbantartására. A tervek szerint napi 10 vonatpár lesz reggel 7.30 és este 21.23 perc között, és napi 2,5–7 ezer utasra számítanak. Egy második ütemben pedig a vonalat továbbépítik a bicskei vasútállomásig.