Felborult a menekültek hajója, mentett a haditengerészet – videó

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Menekülteket szállító hajó borult fel a Földközi tengeren. A hírek szerint legkevesebb 30-an meghaltak. Az idén már 40 ezren érkeztek Olaszországba.


Újabb, menekültekkel teli hajó borult fel a Szicíliai szorosban: a mentés folyamatban van, az első információk szerint legkevesebb harmincan életüket veszíthették, de az áldozatok ennél is többen lehetnek. A tragédia a líbiai partoktól harmincöt mérföldnyire történt. A Líbiából Olaszországba tartó hajón mintegy százan utaztak. A mentést az olasz parti őrség koordinálja az EuNavforMed különböző nemzetiségű hadihajóinak és helikoptereinek segítségével.

A mentésről érkező hírek szerint eddig több mint ötven személyt sikerült kimenteni. A szerencsétlenül járt emberek a felborult hajóba vagy kötelekbe kapaszkodnak.


Szerdán is mentettek

Az olasz haditengerészet felvette, ahogy felborul egy menekülteket szállító, túlterhelt hajó Líbia partjainál. A menekültek közül legkevesebb öten meghaltak.

A hajó akkor billent meg, amikor utasai észrevették a kimentésükre érkezőket, és mindannyian a hajó egyik oldalára rohantak – írja az Al Jazeera. A felborult hajó süllyedni kezdett, a vízbe esett menekültek pedig igyekeztek minél távolabb kerülni, hogy az örvény ne rántsa magával őket. A mentés így nézett ki.A hajót az olasz haditengerészet járőröző hajója, a Bettica közelítette meg, és azonnal elkezdte a menekültek mentését. A Bettica legénysége mentőmellényeket és tutajokat dobott a vízbe, míg más, a térségben tartózkodó hadihajókról helikopterek és mentőcsónakok indultak a helyszínre. A mentőhajót egy műholdas telefonnal a menekültek értesítették helyzetükről. Akkor mintegy 18 tengeri mérföldre voltak Líbia partjaitól.

Az olasz haditengerészet szerint 562 ember mentettek ki. Több túlélőt vagy áldozatot nem találtak a kutató-mentő egységek. Egy másik helyszínen a Bettica 108 menekültet mentett ki szerdán.


Egyre több a gyerek

A nemzetközi migrációs szervezet, az IOM szerint az idén 1370 menekült halt meg, miközben megpróbált átkelni a Földközi tengeren. Olaszországba 40 ezren érkeztek az idén, 6 ezren csak ezen a héten – közölte az UNHCR és az olasz parti őrség.

Túlnyomó többségük Afrikából indult, és egyre több a gyerek és kiskorú. Annak egyelőre nincs jele, hogy a közel-keleti menekültek útvonalat váltanának, és a törökországi és görögországi útvonal lezárása után Líbiából próbálkoznának.