Felbontották a Várkert Bazár új díszburkolatát és gyepszőnyegét

Forrás: Vs.hu

-

A Várkert Bazár első átadásának első évfordulóján ismét munkások dolgoznak a területen. A Lánchíd utcánál a díszburkolatot bontották fel, aztán a friss gyepszőnyeget. Árkot és gödröt ástak. Elkezdték a hibajavítást, amit júliusig végeznek.


Júliusig hibajavítás

A Lánchíd utcában hétfőn kezdték bontani a díszburkolatot a 23-as számú háznál. A műveletet folytatták a Lánchíd utca túloldalán kialakított pihenőparkban. Ott is feltörték a díszkövezetet és árkot ástak.


Az egyik ott dolgozó biztonsági őrtől megtudtuk, egy hibaelhárító autó jelent meg hétfőn. Egy Lánchíd utcai lakó azt mondta a VS.hu-nak, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. járművét látta, a BKK munkatársa fényképekkel dokumentálta a helyszínt.

A felállított terelőeszközök azt jelzik, az Észak-Budai Zrt. dolgozik a helyszínen, az elkerítő szalag szerint erősárammal kapcsolatos tevékenységet végeznek.

Két nappal kérdéseink elküldése után a budavári önkormányzat adott tájékoztatást. Eszerint a hibákat javítják ki. „A műszaki átadás-átvétel során rögzített vízelvezetési- esztétikai- és a szabványnak való megfeleltetési hibák javítása megkezdődött a Lánchíd utcában. A munkálatokkal a kivitelező szakaszosan halad, kisebb területek lezárása mellett dolgozik, várhatóan júliusig”. (Cikkünk korábbi veriziójában az állt, hogy információink szerint vízi architektúrát, azaz szökőkutat építenek.)

Az önkormányzat tájékoztatása szerint „a javítások nem járnak jelentős forgalomkorlátozással és nem befolyásolják a Várkert Bazár megközelíthetőségét és tervezett programjait„.
Májustól egyébként hétvégén csak engedéllyel rendelkező járművek és a buszok számára engedélyezett a behajtás. A korlátozás hétköznapokra nem vonatkozik és szeptemberig tart. Az ezt jelző behajtani tilos táblát ma helyezték ki.


Felszedik a díszburkolatot


Átadták, bezárták, megdrágult

Legutóbb Orbán Viktor februári évértékelője előtt serénykedtek munkások a Várkert Bazárnál. Éjjel takarító géppel, reggel seprűs emberekkel tisztították meg a Lánchíd utcát, virágokat is ültettek. Orbán beszédében a Várkert Bazárt kormányzás szimbólumának nevezte.


A projekt eredeti átadási dátuma 2014. március 30. volt, ezt úgy tudták tartani, hogy a parlamenti választások előtt Orbán Viktor átadta, majd négy napra rá bezárták, és a folytatták az építkezést. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán 2014. augusztus végére ígérte a teljes projekt lezárását, amiből – az Öntőház utca átadásával – 2015. március vége lett.

A „Budai vár és környéke közlekedésfejlesztése projekt költségvetése a 2012-es induláskor még 3 milliárd forint volt, ám 2 év alatt – a módosítások, a fejlesztésbe vont új tételek és a kivitelezői többletmunka igényei miatt – 11 milliárd forintra duzzadt.


Árokásás a Lánchíd utcában


1100 hiba és a többi

A Várkert Bazárral kapcsolatos hibaelhárítás rendszeres. A tavaly augusztusi műszaki átadás-átvétel során felvett hibajegyzékről a budavári önkormányzat azt közölte: a 29 ezer 712 négyzetméternyi beépített területen 1100 hibát találtak.

Több probléma fordul elő a Lánchíd utcában is. A fővárosi kormányhivatal közlekedési felügyelősége tavaly szeptemberben a kivitelezési hibák miatt nem adta hozzájárulását az utca ideiglenes forgalomba helyezéséhez sem, ettől függetlenül a buszokat, taxikat, bicikliseket másnap ráengedték az útra. Ezt követően még két hónapig húzódott az utca átadása.