Fél évszázados fotó került elő Bernie Sanders letartóztatásáról

-

A demokrata elnökjelöltségre pályázó politikus már 21 évesen is politikai aktivista volt és a szegregáció ellen küzdött. És ez nem is derülhetett volna ki jobbkor.


Érdekes archív képet hozott nyilvánosságra a Chicago Tribune című lap: az 1963-ban készült fotón, amelynek negatívját a saját archívumukban találták meg, a fiatal Bernie Sanders látható, amint épp letartóztatják, és két rendőr a rabszállító felé cipeli. Bernie Sanders – aki megerősítette, hogy ő látható a fotón –ma, 53 évvel később az Egyesült Államok szenátusának tagja, és versenyben van azért, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje a novemberi választáson.

1963-ban Sanders 21 éves volt és a Chicagói Egyetem hallgatója, és már az előző évben részt vett egy ülősztrájkban. Az 1963 augusztusában készült fotó akkor készült, mikor aktivistaként részt vett egy szegregációellenes tüntetésen Chicago egyik, főként feketék lakta negyedében. Abban az időben egy bizonyos Benjamin Willis volt az iskolakörzet főfelügyelője, aki úgynevezett mobil tantermeket (ezeket gúnyolták Willis vagonnak) küldött a környékre, ahelyett, hogy a fekete gyerekeket vinnék a fehérek által is látogatott iskolákba.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Sanderst 1963. augusztus 12-én letartóztatták, majd 25 dollár pénzbüntetésre ítélték, mert ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Az archív fotót egy nappal a szombati, nevadai jelölőgyűlések előtt hozták nyilvánosságra, ami elemzők szerint sorsdöntő lehet az elnökjelöltségért folyó előválasztási sorozatban: Sanders ellenfele, Hillary Clinton abban bízik, hogy a spanyol ajkú és fekete szavazók voksai segíthetik győzelemre, szemben Sandersszel, akit főleg a fiatalok támogatnak.